Organisera utrymmet under sängen: 10 saker vi borde ha någon annanstans

av Hilda Maria Morgan

20 Mars 2023

Organisera utrymmet under sängen: 10 saker vi borde ha någon annanstans
Advertisement

När du har utrymmesproblem blir det ett väsentligt krav att förvara vissa föremål under sängen. Faktum är att det händer allt oftare att man bor i väldigt små miljöer och att man har för många saker som ska förvaras där; i dessa fall måste varje hörn av huset tas tillvara och optimeras så att allt får sin plats.

Men hur organiserar man utrymmet under sängen på bästa sätt? Oavsett om det är en klassisk säng eller en säng med lådor under är uppgiften inte så enkel som den kan tyckas; även om du inte kan se det som är där under måste du faktiskt ta hänsyn till alla organisationsregler för att inte riskera att få ett rörigt utrymme där du inte kan hitta något alls av det som förvaras där. Nedan föreslår vi 10 saker du bör förvara någon annanstans för att undvika oordning och smuts.

Advertisement

1. Skor och liknande

1. Skor och liknande

Creativo

Det första du bör undvika att förvara under sängen är skor, stövlar och skridskor som du använder när du går ut. Hur sällan de än används och hur mycket du än rengör dem så har dessa föremål fortfarande varit i kontakt med gator och marken och med utomhusmiljöer och bär därför med sig smuts. Det bästa är att välja ett skoställ eller en garderob tillägnad syftet.

Advertisement

2. Resväskor och stora väskor

2. Resväskor och stora väskor

Creativo

Av samma anledning skulle det vara att föredra att inte förvara resväskor och stora väskor under sängen som, när de används för resor, ofta kommer kontakt med utomhusmiljöer, men också med mycket trånga och potentiellt mycket smutsiga inomhusmiljöer. Du kan till exempel förvara dem i en garderob tillsammans med dina skor eller, om möjligt, i källaren, på vinden eller i garaget.

3. Kläder och sängkläder du använder ofta

3. Kläder och sängkläder du använder ofta

Creativo

Om du bestämmer dig för att använda sängen som en behållare för dina kläder, se till att du bara har sängkläder och säsongskläder där, som du säkert inte kommer att använda på många månader. Kläderna och sängkläder och handdukar som vi använder dagligen bör i själva verket förvaras på en plats som är lätt att komma åt och där de lätt kan hittas. Om inte din säng är utrustad med praktiska lådor är det bättre att välja en garderob.

4. Omtåliga föremål

4. Omtåliga föremål

Creativo

Det finns föremål som mormors porslin eller teserviser, men även datorer, surfplattor, glasvaser, som ofta inte hittar en bra plats i våra hem. Frestelsen att förvara dem under sängen, särskilt om det är föremål som vi använder väldigt sällan, kan vara stark, men det vore bättre att motstå detta. Faktum är att dessa föremål inte bara kan sönder, utan de kan också orsaka dig skada om du i ett försök att flytta dem tar sönder dem utan att inse det.

5. Otympliga tyger som inte vakuum-packats

5. Otympliga tyger som inte vakuum-packats

Creativo

Tunga filtar, överkast och täcken, men även vadderade jackor och skiddräkter tar mycket plats om de inte är vakuumförpackade. Förutom att de är besvärliga att förvara och ta fram, minskar de lagringsutrymmet avsevärt och i onödan. I garderoben eller under sängen är det bäst att använda påsar med ventiler som kan vakuumpackas.

Advertisement

6. Dokument och värdesaker

6. Dokument och värdesaker

Creativo

Dokument och värdesaker bör förvaras i skåp eller lådor, så att de är lättare att komma åt när du behöver leta efter dem. Dessutom, enligt säkerheten för familjer och företag, tenderar inbrottstjuvar att omedelbart gå till sovrummet och titta under sängen när de letar efter värdesaker eller dokument. Bättre då att gömma allt på andra ställen.

7. Tunga eller oregelbundet formade föremål

7. Tunga eller oregelbundet formade föremål

Creativo

Behållare fyllda med tunga föremål kan vara besvärliga att ta bort från under sängen och om din säng är en klassisk sådan, så kan kaklet eller parketten förstöras när du drar ut behållaren. Oregelbundet formade föremål tar också mycket plats och skapar ett rörigt utseende och kan vara svåra att nå om passagen är trång.

Advertisement

8. Föremål som man skulle kunna glömma bort

Utrymmet under sängen verkar vara det perfekta gömstället för allt som du inte vill att andra invånare i huset ska hitta, till exempel födelsedagspresenter eller julklappar. Julpynt och påspynt, presentpapper och rosetter och annat du använder några gånger om året kan också förvaras under sängen. Risken är dock att du glömmer var du placerade dem, vilket gör att du kommer att slösa en massa tid på att leta efter dem när du behöver dem. Se till att du inte glömmer något du lägger där under.

9. Föremål utan behållare

Att förvara många föremål under sängen utan behållare skapar mycket oreda och gör att du kommer att slösa mycket tid på att leta efter det du behöver när du letar efter det. Då är det mycket bättre att köpa praktiska behållare, eventuellt utrustade med hjul om din är en klassisk säng, för att underlätta uppgiften att snabbt hitta det du behöver.

Advertisement

10. Vad som helst

Enligt vissa organisationsexperter samlar förvaring av föremål under sängen inte bara mycket damm, utan berövar också energi och orsakar sömnsvårigheter. Det vore helt enkelt bättre att hitta en annan destination för dina föremål, som kanske ett skåp, en garderob eller en källare, en vind eller ett garage. Om du verkligen inte klarar dig utan att förvara saker under sängen, försök att lägga så få föremål som möjligt, till exempel säsongsbyte av garderoben, helst i perfekt organiserade behållare.

Vad gömmer du under sängen?

Advertisement