6 vackra klätterväxter för att dekorera trädgården

av Hilda Maria Morgan

11 Mars 2023

6 vackra klätterväxter för att dekorera trädgården
Advertisement

Pergolor, spaljéer, väggar, tak, pelare och trädstammar, men inte bara: det finns jättemånga platser och ytor i trädgården där vi kan njuta av skönheten – och skuggan – av en klätterväxt. Ofta får den här sortens växter en att tänka på ogräs, och om man istället fokuserar på de vanligaste blommande klätterväxterna, kanske man tror att det inte finns så många möjligheter att välja bland.

Ta en i sådana fall titt på de som föreslås nedan: du kanske hittar den ideala klätterväxten för din trädgård!

Advertisement

Schizophragma hydrangeoides

Schizophragma hydrangeoides

Wikimedia Commons

Dess vetenskapliga namn är Schizophragma hydrangeoides, och det är en lövfällande klätterväxt som påminner mycket om de välkändaste hortensiorna, men som kan odlas på väggar eller till och med som marktäckare i svagt skuggiga områden i trädgården. Den är också vacker på stammar av stora träd, den kan snabbt täcka även ganska stora utrymmen. För att vara frodig och bilda många blomställningar måste den ändå nås med en god dos av solljus några timmar om dagen, helst under de mindre varma stunderna av dagen. Växtens stam och grund bör dock alltid vara skyddad från solens strålar.

Advertisement

Aristolochia macrophylla

Aristolochia macrophylla

ben_nova/Reddit

På engelska är den allmänt känd som Dutchman's Pipe (holländarens pipa), på svenska kallas den pipranka, och kännetecknas av hjärtformade löv och rörformade blomställningar. I vissa sorter är de gulvita, andra gånger lila med vita ränder. Den har ett nästan exotiskt utseende, som vissa köttätande växter!

Bignonia

Bignonia

Creativo

De är kraftiga och frodiga växter, står emot kyla mycket bra och kan växa snabbt i alla typer av jord. Från försommar till höst producerar de stora orangea trumpetformade blommor i stora klasar. De är väldigt lätta att odla, de kräver endast ett minimum av skötsel det första året eller två, sedan är de ganska autonoma.

Klematissläktet

Klematissläktet

Kleberson13/Reddit

Detta är en växt som, för att blomstra rikligt som den förtjänar, behöver nås av solen. Jorden bör vara väl dränerande, men se under de varma årstiderna till att vattna ordentligt när jorden torkar. Det finns klematis av många olika sorter, med blommor i alla färger och ibland även flera färger, de är verkligen en värld att upptäcka.

Akebior

Akebior

Puxabay

Detta är en klätterväxt som ofta rekommenderas för skuggiga områden, även om en prålig blomning säkerställs av ett soligt läge. De kommer ursprungligen från Fjärran Östern och klarar även mycket hårda vintrar. Det rekommenderas att man vattnar dem regelbundet under de första månaderna efter plantering, sedan minskar man på bevattningen allt eftersom den växer, som vuxen klarar den också av korta perioder av torka.

Advertisement

Kameleontbuske

Kameleontbuske

Weldz/Reddit

Bladen på denna växt (Actinidia kolomikta) är först gröna men blir successivt rosa under tidens gång. De är kraftfulla exemplar som producerar doftande, vita blommor på försommaren. De växer i full sol eller halvskugga och föredrar rik men väl dränerande jord.

Vilken skulle du vilja ha i din trädgård?

Advertisement