Rustik tvättstuga: 10 pittoreska idéer att hämta inspiration från

av Hilda Maria Morgan

03 Mars 2023

Rustik tvättstuga: 10 pittoreska idéer att hämta inspiration från
Advertisement

Den som inreder ett hus i rustik eller lantlig stil är förmodligen mycket fascinerad av stilen på gårdar och gamla bondgårdar som framför allt är typiska för vissa områden i USA.

Det är en ljus men medvetet grov stil som kännetecknas av den omfattande användningen av ljusa färger, trä, föremål i koppar och smidesjärn eller galvaniserat järn, flätade föremål, halm och kakel dekorerade på ett särskilt sätt.

Även tvättstugan, som vanligtvis riskerar att bli en kall och opersonlig miljö på grund av förekomsten av apparater och tvättmedel, kan anpassas efter denna stil precis som resten av miljön. Kort sagt kan det bli en trevlig plats att vara på som inte krockar med husets estetik. Här följer några idéer som i detta avseende skulle kunna vara till stor inspiration.

Advertisement

Majolika, målat trä och flätade föremål är ett första sätt för att sätta en rustik ton på tvättstugan.

Advertisement

Förekomsten av vitt och obehandlat trä, i kombination med användningen av små karaktäristiska föremål, kan göra skillnaden även i en liten och något trång miljö.

Fortfarande för ett mycket litet utrymme kan valet av vitt skapa en känsla av ljus och djup. För en referens till landet räcker det med några flätade detaljer, tavlor, texter och foton inspirerade av den period du vill ge en känsla av.

Istället för trä eller flätat kan vitt ackompanjeras av ett urval av metallföremål och detaljer, gärna typiska för en annan epok.

Förutom vitt kan majolikaplattor på golvet ge ett mycket litet rum en uppfattning om större djup, ordning och symmetri.

Advertisement

När träet dominerar alla andra detaljer garanteras den rustika effekten. Det är dock bäst att inte överdriva, för att undvika att skapa en ”bergsstuga"-effekt som inte är vad vi beskriver här.

För en inbyggd och infällbar tvätt-hörna som hjälper att tjäna in plats skulle en vacker skjutdörr i trä säkerligen ge resten av miljön den extra rustika känsla som alltid behövs.

Advertisement

Ofta är tvätt-utrymmet i badrummet. Även i det här fallet, med trä och flätande element som medelpunkter, kan den slutliga effekten bli riktigt extraordinär och smakfull.

En vägg täckt med vita kakelplattor i industriell stil är ännu ett sätt att skapa det rustika och skapa en typiskt lantlig tvättstuga.

Advertisement

Slutligen, till det vanliga vita i kombination med trä, majolika och galvaniserat stål, kan detaljer som påminner om det förflutna läggas till, som ett vitt handfat i porslin eller de karakteristiska glasdunkar för olika tvålar och tvättmedel. Ju fler detaljer som påminner oss om en annan era, desto mer trovärdig och korrekt blir stilen.

Vilka av dessa idéer inspirerar dig mest?

Advertisement