Organisera ett litet kök med 10 geniala utrymmesbesparande tips

av Hilda Maria Morgan

01 Mars 2023

Organisera ett litet kök med 10 geniala utrymmesbesparande tips
Advertisement

Ett litet kök är inte alltid synonymt med besvär och utrymmesbrist för förberedelsen och konsumtionen av våra utrymmen, precis som det motsatta inte behöver vara sant. Oavsett om det är stort eller litet, är organisation avgörande för varje kök om du vill vistas i det med lugn. I små kök är det nödvändigt att ta till några fler knep som gör att vi kan utnyttja det lilla utrymme som finns tillgängligt utan att skapa kaos och oordning.

Det finns många utrymmesbesparande lösningar tillgängliga så att även ett litet kök kan verka enormt; nedan visar vi 10 mycket användbara tips för en bekvämare och mer välkomnande miljö.

Advertisement

1. Diskställ

Varför inte lämna plats ovanför diskbänken för ett väggskåp? För diskstället finns det intressanta alternativa lösningar, som detta ställ som placeras direkt ovanför diskbänken genom att utnyttna det annars tomma utrymmet. Och väggenheten ovanför kommer att bli fri för allt annat porslin och olika redskap.

Advertisement

2. Utdragbart bord

Ett skåp som hänger på väggen där alla kastruller och tallrikar placeras kan bli ett bord för dina måltider. Det tar inte upp plats på golvet så att du kan röra dig fritt i ditt lilla kök, och det framträder bara när du verkligen behöver det.

3. Sidoväggen på möblerna

Även sidoväggen på möblerna, som vanligtvis lämnas tom, kan bli en intressant stödpunkt: använd den för att hänga upp rullhållaren eller en skena med krokar för dina redskap eller små hyllor.

4. Platsbesparande skåp

Även insidan av dina skåp kan bli större med några knep. Sätt in avsatser eller hängande korgar under hyllorna, de gör att du bättre kan utnyttja utrymmet på höjden. För att bättre organisera kokkärl och andra redskap, men också för skafferiet.

5. Vertikal låda

Du vet det där smala mellanrummet mellan skåpet eller kylskåpet och väggen? Har du någonsin övervägt att använda det? Du skulle kunna sätta in en vertikal låda, vilket gör att du får mer utrymme för ditt skafferi.

Advertisement

6. Lockhållare

Och hur skulle det vara om du använda skenor eller krokar för locken så att de hängdes upp bakom dörren eller innanför möbeldörrarna? Belamrandet skulle helt klart bli mycket begränsat!

7. Skenor för korgar

Sex upphängda skenor precis under väggskåpet gör att du kan öka utrymmet för förvaring av föremål och livsmedel avsevärt. Genom att hänga korgar på dem kan du till exempel använda dem som fruktskål. Eller så kan du sätta upp krokar på dem för att hänga upp slevar, redskap och skärbrädor. Eller några korgar med kryddor. Idéerna är oändliga.

Advertisement

8. Utrustad vägg

En utrustad vägg är den rätta lösningen för den som har många redskap men väldigt lite utrymme att förvara dem på. Om du inte gillar idén med synliga redskap kan du gömma det bakom dörren, men det gör att du kan utnyttja det vertikala utrymmet på bästa sätt utan att ta upp för mycket plats horisontellt.

9. Mugghållare

De som älskar varma drycker har säkert massor av koppar och muggar som behöver stå någonstans. Den idealiska förvaringen är på väggen, upphängda på krokar. Alternativt finns det rader med krokar att hänga under möblernas hyllor, för att bättre utnyttja utrymmena även på höjden.

Advertisement

10. Skafferi

Slutligen, för att tjäna in utrymme i skafferiet finns det många alternativ. Som redan nämnts ovan kan du använda avsatser och korgar som hängs upp under hyllorna. Men du kan även montera små lådor eller skjuthyllor inuti möbeln. Och ävan utnyttja utrymmet på skåpsdörrarna, med korgar eller små hyllor.

Vad har du för typ av kök, stort eller litet? Hur organiserade du det?

Advertisement