En barnkammare som alltid är snyggt och prydligt? Det är möjligt med dessa 8 värdefulla tips!

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2023

En barnkammare som alltid är snyggt och prydligt? Det är möjligt med dessa 8 värdefulla tips!
Advertisement

Att alltid ha ditt hem rent och snyggt kan kännas som en riktig bedrift, speciellt när du bor med barn eller tonåringar. Leksaker, mjukisdjur, böcker, anteckningsböcker och skoltillbehör kan snabbt fylla ditt barns rum och göra det överdrivet oorganiserat. Ändå är det av grundläggande vikt att hålla alla deras leksaker och tillbehör i ordning och inom räckhåll, också och framför allt för deras sinnesfrid.

Oavsett om ni har olika rum för lek och sömn eller om ni måste hantera av båda stunderna i samma miljö, kommer ett organiserat sovrum faktiskt att göra det lättare för dina barn att slappna av, de blir lugnare och mer organiserade och det gör dessutom att de blir mer självständiga eftersom de kommer att kunna hitta det de behöver på ett ögonblick. Vi vet alla hur svårt det är att involvera våra barn i att städa sitt rum, men med rätt knep och de enklaste strategierna kommer det bli för dem att entusiastiskt samarbeta i städandet av deras rum.

Nedan föreslår vi 8 värdefulla strategier som du kan använda för att alltid hålla ditt barns sovrum städat och organiserat.

Advertisement

1. Involvera dina barn

1. Involvera dina barn

Pixabay

Det första du ska göra, innan du ens börjar städa i sovrummet, är att involvera dina barn. Även om det kan verka som en svår uppgift så är det viktigt för att dina barn ska acceptera denna uppgift med större lugn i framtiden. Faktum är att varje barn omger sig med föremål av högt känslomässigt värde och det är viktigt att respektera detta band mellan barnen och deras föremål och gradvis lära dem vikten av att släppa taget. Förklara för dem varför det är bra att dela med sig och donera gamla leksaker och kläder till andra barn.

Advertisement

2. Börja med de synliga ytorna

2. Börja med de synliga ytorna

Pixabay

Om organisering verkar vara ett för stort uppdrag, börja med det lilla. Det första du ska göra är att identifiera de stökigaste ytorna och rensa dem. Oavsett om det är ett skrivbord, ett nattduksbord eller en lekmatta, ta omedelbart bort alla föremål som inte borde vara på de ytorna och organisera alla föremål som istället ska vara där.

3. Dela in rummet i zoner

Ordna alla dina barns föremål efter hur de använder sina utrymmen. Det gör att det också blir mycket lättare för barnen att hålla ordning i rummet och hitta det de behöver när de letar efter det.

4. Mindre är mer!

Tvärtemot vad man kan tro, ju färre saker man har och ju mer städad en barnkammare är, desto bättre blir barnets förmåga att vila och leka kreativt. Överdriv inte med gosedjur, leksaker och tillbehör: ditt barn kan komma att känna sig överbelastat

5. Dela in objekt i kategorier

Att gruppera barnens föremål och dela in dem i kategorier hjälper dig att organisera deras sovrum bättre. På så sätt blir det inte bara lättare att hålla ordning på leksakerna, utan du kommer också att kunna förstå vilka leksaker dina barn leker oftast med och vilka du kan ta bort. För att förvara dem på ett enkelt sätt, skaffa några lådor eller behållare, gjorda av tyg eller plast, som du kan sätta på etiketter på vilket gör uppdelningen och letandet efter dem mycket lättare.

Advertisement

6. Hitta alternativa lösningar

Speciellt om sovrummet är väldigt litet kommer det att vara svårt att hitta adekvata lösningar för att förvara och hålla alla föremål i ordning. Så leta efter alternativa lösningar, såsom behållare att hänga på garderobsdörrar och dörrar, förvaringssängar eller pelarhyllor för oanvända hörn, men använd också det tomma utrymmet ovanför deras garderob, som lätt kan bli platsen där ni förvarar alla de föremål som mer sällan används.

7. Utrymme för samlingar

Barn älskar att samla på de mest olikartade föremålen och det är viktigt att respektera denna vana genom att behålla dessa föremål även om de kan verka värdelösa. Det är dock lika viktigt att förvara dessa föremål separat från leksaker genom att ge en specifik behållare till dem, som alltid är tillgänglig för barnet.

Advertisement

8. Lär ut ordning

Även om det kan vara en relativt enkel uppgift att organisera ett barns rum, är det inte lika lätt att upprätthålla ordning på lång sikt. Det är därför nödvändigt att gå tillbaka till punkt 1 och komma ihåg vikten av att även lära barnen vikten av ordning och reda, så att de från tidig ålder lär sig att lägga undan föremål efter att ha använt dem och att vara självständiga i placeringen och bevarandet av sina saker.

Med dessa enkla knep kommer ditt barns sovrum alltid att vara perfekt organiserat.

Advertisement