4 användbara tips för att rengöra soffkuddarna till perfektion

av Hilda Maria Morgan

01 Mars 2023

4 användbara tips för att rengöra soffkuddarna till perfektion
Advertisement

Soffan är en av de mest använda inredningselementen i våra hem. Det är platsen som välkomnar till stunder av avkoppling, men också platsen där vi tar emot gäster; det finns de som jobbar och de som äter i soffan. Kort sagt, vår soffa riskerar att på kort tid bli en av de smutsigaste platserna i huset, om vi inte uppmärksammar den på rätt sätt.

Alla soffor är inte likadana och därför skiljer sig stegen för rengöringen beroende på typ av soffa. Det viktiga är att upprätthålla en viss regelbundenhet för att förhindra att damm, hår, djurhår eller andra fläckar förstör dess utseende, vilket skulle göra att den i förtid ser ful, smutsig och gammal ut.

Advertisement

1. Dammsugning

1. Dammsugning

Creativo

Först och främst är det nödvändigt att dammsuga kuddarna regelbundet, minst en gång i veckan, oftare om man har små barn eller husdjur. Använd en klädselborste för att ta bort damm, mjäll, hår och smulor, dammsug i fibrernas riktning med ett lätt tryck. Om kuddarna har avtagbara fodral, vänd dem ut och in och dammsug även insidan. Under detta steg, notera eventuella fläckar som du kan behöva ägna dig åt senare.

Advertisement

2. Behandla fläckarna

Vi vill påminna om att det alltid vore bäst att behandla fläckarna direkt, för efter att de torkat blir de svårare att ta bort. Men även om fläckarna har torkat kan du ta bort dem på bara några få steg. Gör en blandning av disk- eller tvättmedel och vatten, häll den i en flaska och skaka för att bilda ett skum. Blöt en ren trasa med medlet och för den över fläcken, gnugga i fibrernas riktning. Skölj trasan och ta bort eventuella rester av skum från soffan.

Om du letar efter ett naturligt botemedel, förbered en desinficerande fläckborttagningslösning genom att hälla saften av en citron och 2 matskedar bikarbonat i 2 liter varmt vatten. Denna lösning appliceras på soffan med samma procedur som föregående.

De efterföljande rengöringsstegen är olika beroende på typen av kuddar: avtagbara eller ej avtagbara överdrag.

3. Avtagbara kuddfodral

3. Avtagbara kuddfodral

Creativo

Om kuddarna har avtagbara överdrag, ta bort överdraget och tvätta det separat. Vid det här laget fyller du badkaret till cirka 1/3 och häller i 2 matskedar flytande tvättmedel, blanda väl. Sänk ned kuddarna helt i vattnet och rör dem genom att trycka med händerna på dem för att få vattnet att tränga in helt i fibrerna. Låt dem ligga och dra i 10-15 minuter innan du upprepar operationen en andra gång. Gå sedan vidare med att skölja genom att krama ihop kuddarna väl och sänka ned dem i rent vatten, tryck på dem för att få ut tvålvattnet och upprepa operationen vid behov. Krama ihop kuddarna försiktigt, linda sedan in dem i torra handdukar och krama ordentligt för att pressa ut allt överflödigt vatten. Låt lufttorka innan du sätter tillbaka kuddarna på sin plats.

4. Kuddar med ej avtagbara överdrag

Om kuddarna inte har avtagbara överdrag är den bästa lösningen att skaffa en klädselrengöringsmaskin, som tvingar in en rengöringslösning i tygerna och sedan dammsuga dem, vilket också tar bort smutsen. Efter den vanliga dammsugningen för att ta bort damm, smulor och hår, utför ett kompatibilitetstest genom att föra maskinen över en liten, oansenlig del av soffan.

När du är säker på att maskinen inte kommer att skada din soffa kan du sätta igång med rengöringen, arbeta i sektioner. Om det behövs, upprepa operationen flera gånger, soffan är ren när vattnet som kommer ut är klart. Låt kuddarna torka helt innan du använder soffan igen; om du vill påskynda torktiden kan du installera en avfuktare eller en fläkt i närheten.

Advertisement