Suckulenter att odla hemma: de 5 vackraste för att dekorera dina rum

av Hilda Maria Morgan

24 Februari 2023

Suckulenter att odla hemma: de 5 vackraste för att dekorera dina rum
Advertisement

Suckulenta växter är bland favoriterna i inredningssammanhang, och av goda skäl: de tenderar att växa ganska långsamt, de kräver inte konstant skötsel som många andra växter, och ändå har de verkligen fantastiska former och färger som de kan dekorera på tusen olika sätt. Det finns alltså verkligen ett oändligt antal arter och sorter, med sorter som har verkligen hisnande egenskaper.

Det finns suckulenter eller fetbladiga växter som vi alla känner och älskar, som sansevieria eller aloe vera, och andra som kanske är lite mindre vanliga men som förtjänar att bli kända. Vi listar fem av dem nedan.

Advertisement

Ceropegia Wodii

Ceropegia Wodii

princess-panchali/Reddit

En suckulent med ett delikat och romantiskt utseende: i själva verket utvecklar växten många tunna och flexibla grenar, på vilka det växer köttiga löv, ofta brokiga, som har en bedårande hjärtform - därav dess vardagliga benämning, hjärtranka. Den ger även vackra små blommor på sommaren och efter blomningen bildas knölväxter nära bladen, också väldigt vackra att se på.

Dess idealtemperatur är mellan 18 och 25 grader, även om den även står emot i rum där temperaturen då och då sjunker till 10-12° på vintern. Den föredrar ljusa platser, men inte nödvändigtvis direkt sol. Den trivs bra till exempel på fönsterbrädor mot öst/sydost. Som alla suckulenter finns det inget behov av att vattna den ofta, tvärtom: det är bättre att vänta tills all jord har torkat helt.

Advertisement

Haworthia cooperi

Haworthia cooperi

leafypainter/Reddit

En växt som man aldrig tröttnar på att titta på: denna Haworthia har faktiskt köttiga blad som ser ut som genomskinliga ädelstenar, speciellt när de utsätts för ljus och speciellt när de fortfarande är unga. De är arrangerade som i en rosett, och växten upprätthåller alltid en mycket kompakt hållning, som bevarar sin skönhet även över tiden.

Den är ursprungligen från Sydafrika och är ganska tålig och växer långsamt. Den föredrar en exponering som garanterar den 4 eller 5 timmars indirekt morgonljus. När det gäller bevattning, så beter man sig även här som nämnts ovan för ceropegia, vilket också innebär att den på vintern kan vattnas till och med en gång i månaden (eller mer sällan, om miljön är lite fuktig), utan att någonsin överdriva det med mängden vatten.

Åsnesvans - Sedum morganianum

Åsnesvans - Sedum morganianum

quintyoung/Reddit

En annan stor favorit för inredning, är Sedum morganianum, en växt att hänga med korgar på ljusa platser, så att du enkelt kan beundra dess bladverk gjorda av tjocka "rep" eller tjocka "svansar", där de köttiga bladen är mycket nära varandra och skapar en fantastisk effekt. Extremt kapabel att motstå torka, under de varma årstiderna är det bra att vattna den en gång varannan vecka eller tio dagar, i alla fall när jorden torkar ut helt.

Som alla suckulenta växter fruktar den vattenstagnation som lätt kan leda till rotröta och åtföljande försämring av hela växten.

Orostachys spinosa

Orostachys spinosa

amsterdamhighs/Reddit

Föreställ dig en solros, men i form av en suckulent växt, så får man upp bilden i huvudet av denna suckulent med ett omisskännligt och verkligen fascinerande utseende. Den har egenskapen att stå emot mycket låga temperaturer, därför även lämplig för hem där man allmänt tror att suckulenter inte klarar sig.

Den föredrar en ljus exponering, men är inte särskilt tolerant mot fukt. När den växer tenderar den att bilda en kompakt matta, utan att resa sig mycket från marken. De reflektioner som gjorts angående bevattning för övriga på listan gäller även

Echeveria "Black Knight"

Echeveria "Black Knight"

Reddit

Echeveria är bland de mest älskade och utbredda suckulenta växterna i världen, de som föredras när man även skapar kreativa sammansättningar, som tavlor att hänga på väggen eller de som erhållits från gamla föremål (skor, väskor, resväskor, etc). Anledningen? Det finns en oändlig variation av former och färger, och det är svårt att välja den vackraste och mest originella. Sorten "Black Knight" är dock mycket känd för sina mörka, nästan svarta blad och - när man är riktigt bra på att odla den - de röda blomställningarna.

Ursprungligen från Centralamerika överlever den inte gärna i kalla klimat, utan föredrar en temperatur som aldrig sjunker under 10° och gärna håller sig runt 20-23°. Den älskar en position i full sol eller i alla fall lysande även om den är med indirekt ljus. Den tål torka väl och fruktar vattenstagnation.

Vilken av dessa växter skulle du vilja ha hemma, eller kanske har du redan någon?

Advertisement