Vitlök till dina orkidéer: ta reda på hur du använder den för att få vackra och frodiga växter

av Hilda Maria Morgan

19 Februari 2023

Vitlök till dina orkidéer: ta reda på hur du använder den för att få vackra och frodiga växter
Advertisement

Orkidéer är växter som tar uppmärksamheten från alla som ser dem i ett hus, i butik eller plantskola: de är eleganta och blommans form är verkligen omisskännlig, även om det faktiskt finns en myriad av sorter. Att ha en frisk och frodig växt är en källa till stolthet för alla som odlar en hemma, men att ibland kunna uppvisa ett liknande resultat är resultatet av mycket engagemang och konstant omsorg.

I och med att i naturen de mest kända arterna är epifyter (de växer inte i jorden, utan med sina luftrötter klängande på träd) och trivs i tropiska klimat som skiljer sig mycket från det vi har hemma, innebär inomhusodling vissa utmaningar. Därmed blir det användbart att kunna använda sig av alla möjliga medel, särskilt de som är praktiskt taget gratis och helt naturliga, som att ta hjälp av vitlök.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Javisst, just den vitlök vi använder i köket för att smaksätta tusen olika maträtter, den med en skarp och omisskännlig smak, kan vara användbar i vården av grönskan, och även av våra älskade orkidéer.

Mot bakterier, svampar och insekter som kan hota hälsan för våra orkidéer är vitlök ett förebyggande eller lätt läkande medel värt att prova (kort sagt, det gör inga mirakel när situationen är allvarlig, men den hjälper när problemet fortfarande är i sin linda). Det finns två sätt att använda dess egenskaper på:

  • Använd vitlökspulver för att göra ett slags te.

    Du behöver en sked vitlökspulver (det som också används för matlagning) till 500 ml vatten.

    Blanda allt i en sprayflaska, så kan du spraya blandningen direkt på bladen, samt vattna jorden med det.

  • Använd hela klyftor: i så fall behöver du två vitlöksklyftor som är väldigt färska.

    Ta bort skalet medan du kokar upp vatten i en kastrull (en halv liter räcker). När vattnet kokar, ta bort det från värmen och lägg i vitlöksklyftorna, lämna dem där över natten eller till och med 24 timmar. Filtrera sedan all vätska, överför den till sprayflaskan och spraya orkidékragen och på jorden.

Advertisement
CharlotteGrayson/Reddit

CharlotteGrayson/Reddit

Dessutom kan du använda en lite rikare produkt att använda som bekämpningsmedel, för vilken du behöver en vitlöksklyfta, en sked mineralolja (eller vit olja) och vatten.

1.       Ta ett glas och häll mineraloljan i det.

2.       Krossa vitlöken och lägg den i oljan, där du låter den ligga i två dagar.

3.       Häll 750 ml vatten i sprayflaskan.

4.       Filtrera oljan och överför den till flaskan.

5.       Skaka ordentligt före varje användning och spraya direkt på växterna.

Var alltid uppmärksam på eventuella förändringar hos växten: var och en kan reagera olika, så det kan vara nödvändigt, särskilt om bladen blir gula, att späda ut produkten mer.

I vilket fall som helst ska dessa medel användas då och då (till exempel en gång i månaden eller var tredje vecka), och ska inte betraktas som en ersättning för gödningsmedel.

Har du någonsin testat att använda vitlök till dina orkidéer?

Advertisement