Ta bort murgröna från väggar och i trädgården: användbara råd att följa

av Hilda Maria Morgan

15 Februari 2023

Ta bort murgröna från väggar och i trädgården: användbara råd att följa
Advertisement

Murgröna är en av de mest motståndskraftiga växterna i världen: robust och kapabel att överleva i många olika klimat och förhållanden, den utnyttjas både dekorativt, gärna för att skapa nästan oförstörbara häckar, och för att täcka stora ytor av byggnader eller till och med vidder av gräsmattor eller stora rabatter. I de fallen kontrolleras i allmänhet dess tillväxt av periodisk beskärning, men det kan hända att växtens kraft, i kombination med en period av försummelse, ger ett överskott som sedan måste hanteras genom att ta bort överskott.

Mycket oftare uppträder murgröna i trädgården som ett klättrande ogräs, som kryper nästan överallt, särskilt på trädstammarna, såväl som på kanthäckarna. Om den inte elimineras när den är ung tar den snabbt stora utrymmen i besittning, vilket ibland också orsakar försämring eller död hos växterna som den växer på.

Så när det är dags att ta bort denna envisa klätterväxt, hur gör man? Det finns flera metoder att överväga.

Advertisement

Borttagning från husväggar

Borttagning från husväggar

Reddit

Varje gång du förbereder dig för att ta bort murgröna, är det lämpligt att skydda dina ögon och luftvägar, eftersom växten släpper ut pollen och damm i stora mängder.

Det är att föredra att göra detta efter en period av regn, eller genom att väta väggen ordentligt innan du sätter igång. När det gäller metoderna:

  • Manuellt: det är den långsammaste, men också exaktaste metoden. Alltså den som alltid rekommenderas. Börja alltid från toppen, dra grenarna nedåt, använd verktyg som yxor eller skäror för att lossa de mer motståndskraftiga grenarna. Vissa, större och mer robusta, kommer att behöva skäras bort. Oavsett måste man se till att inte skada putsen på väggen.
  • Kemiskt: det finns specifika medel, herbicider som är speciellt utformade för murgröna. De måste användas noggrant enligt tillverkarens anvisningar, bär nödvändiga skydd och var extremt försiktig så att produkterna inte hamnar på de omgivande växterna.

Advertisement
howeynick/Reddit

howeynick/Reddit

  • Högtryckstvätt: snabbare än de andra metoderna, men det kan orsaka skador på väggens yta, och det rekommenderas att använda det endast längst ner, där stockarna är starkast.
  • Fackelbrännare: bör endast användas om du är helt säker på att materialet som väggen som ska frigöras är brandsäkert och helt intakt. Gå tillväga genom att långsamt bränna rötterna som klänger fast vid fasaden.

Ta bort murgröna från trädstammar

Ta bort murgröna från trädstammar

mhamm315/Reddit

Också i det här fallet är det värt att komma ihåg att varje gång du förbereder dig för att ta bort murgröna, är det tillrådligt att skydda ögon och andningsvägar, eftersom växten släpper ut pollen och damm i stora mängder.

När du vill ta bort murgröna från en stam på en annan växt måste du gå till väga steg för steg:

  • Utrusta dig med en såg för att skära murgrönastammarna vid basen, och igen nära den punkt från vilken de stora grenarna börjar;
  • Använd en skära eller yxa, skär bort murgrönan från stammarna på växten du vill frigöra;
  • Fortsätt genom att separera murgrönagrenarna från resten av växten, ha en sax (eller en grensax) redo för att bryta upp dessa grenar och underlätta processen.
  • När bara rötterna är kvar med stammen vid basen, försök att rycka upp dem genom att arbeta med en hacka, försök att inte skada rötterna på växten du vill befria från murgrönan från.

Det krävs tålamod och tid, men i slutändan kommer du att vinna!

Advertisement