Pilea peperomioides: upptäck växten elefantöra

Hilda Maria Morgan

23 Februari 2023

Pilea peperomioides: upptäck växten elefantöra
Advertisement

Denna växt som är superpopulär online - och i hem runt om i världen - har ett flertal trivialnamn: elefantöra, parasollpilea. I verkligheten, för att nämna den korrekt, bör vi säga Pilea peperomioides, för att särskilja den från olika andra typer av Pilea, av vilka ingen är den andra lik.

Dessa konstiga vardagliga namn beror dock alla på huvuddraget hos denna vackra växt: dess köttiga och nästan perfekt runda blad, väldigt olika från de flesta av de växter som oftast odlas hemma. Växten kommer ursprungligen från södra Kina, och har numera spridit sig över hela världen. I sin livsmiljö lyckas den även producera vita blommor på våren, medan det hemma är svårt att få dem. Detta avskräcker dock ingen från att vilja ha ett exemplar hemma: dess utseende är för fascinerande!

Advertisement

Creativo

  • Exponering: elefantöra föredrar indirekt solljus av medelhög eller hög intensitet. Den tenderar att växa genom att sträcka ut sina grenar mot den sida som får mest ljus, så det är lämpligt att rotera den regelbundet så att den växer symmetriskt. Men om bladen utsätts för direkt och starkt ljus bränns de lätt. Ju svagare ljusstyrkan är i vinkeln som du placerar den i, desto mindre buskig blir plantan, med mindre blad.
  • Klimat: när det gäller temperaturen är det ideala en temperatur som är runt 20°, utan att någonsin överstiga 30° eller låta den falla under 10°. När det gäller luftfuktighet, undvik alltför torra miljöer, så håll den långt borta från luftkonditioneringsapparater och fläktar.
  • Jord: den föredrar en rik och väl dränerande jord. Så använd en mycket välbalanserad och näringsrik blandad jord med torv eller kokosfibrer för att lätta upp den. Det bör varken vara surt eller alkaliskt (ett pH på 6,0 eller 7,0 uppskattas vara idealiskt). För att undvika stagnation kan du även blanda jorden med lite perlit eller flodsand, eller lägga ett lager lecakulor på krukans botten.
  • Bevattning: kontrollera på våren och sommaren växten två gånger i veckan, på hösten tunna ut mer och mer och på vintern räcker det att du kommer ihåg den var 10-15:e dag. I själva verket är det nödvändigt att vattna först när jorden har torkat helt. Om du märker att löven tappar kraft och sjunker, är jorden förmodligen redan torr och växten behöver vattnas omedelbart.
  • Gödselmedel: det bör gödslas endast på våren och sommaren, en gång i månaden. När det gäller produkterna, använd de som har ett balanserade värde av kväve-fosfor-kalium (20-20-20) och sprid ut det på morgonen eller kvällen den dag du vattnar växten.

Är du redo att njuta av skönheten hos växten elefantöra hemma hos dig?

Advertisement