Odla på nolltid: 8 krukväxter som kräver lite vatten

av Hilda Maria Morgan

11 Februari 2023

Odla på nolltid: 8 krukväxter som kräver lite vatten
Advertisement

Växter är perfekta för att återskapa en oas av avkoppling omgiven av natur även i en modern och hyperteknologisk byggnad i de mest konstgjorda storstadscentra, men för att trivas behöver de ständig vård och omsorg. Av denna anledning ger de flesta upp företaget innan de ens försökt: till skillnad från tidigare, när vi tillbringade mer tid hemma, leder idag ofta arbete, socialt liv, sport och vardagliga uppgifter oss hemmifrån, vilket gör våra hem till stängda platser att helt enkelt övernatta på.

Men det finns ingen anledning att ge upp utan att försöka: det finns faktiskt många lägenhetsarter som kräver väldigt lite vård för att växa sig friska och starka! Vi presenterar 8 växter som lever med lite vatten och kommer att ge dig mycket tillfredsställelse med minimal ansträngning.

Advertisement

Flasklilja

Flasklilja

Ulfl/Wikimedia Commons

Känd som en rökätande växt på grund av sin extraordinära förmåga att stå emot bränder, eller som elefantfot på grund av sin mycket tjocka bas, det är en växt som kommer från varma och torra områden i Centralamerika. Denna växt är mycket lätt att odla både i krukor och i marken, man måste bara vara uppmärksam endast på temperaturerna, som aldrig får sjunka under 10 grader. Den bör placeras på en mycket ljus plats, även i direkt solljus; från maj till september kan den hållas utomhus. Den behöver inte bevattnas under vintersäsongen, om inte jorden är helt torr, medan den på sommaren kräver mer regelbunden vattning, även om den inte kräver särskilt mycket vatten.

Advertisement

Dracaena braunii

Dracaena braunii

Bernard Ladenthin/Wikimedia Commons

Lucky bamboo är en speciell växt som kan föra in lite japansk atmosfär i ditt hem. Den kan odlas i jord och i vatten, även om den senare är den mest rekommenderade metoden. För att alltid garantera rätt bevattning och ge din vas mer personlighet, kan du odla den inuti de praktiska färgade vattensfärerna, vilket gör att du kan vara hemifrån med lugn även i flera dagar i sträck. Den enda uppmärksamheten måste ägnas åt plötsliga temperaturförändringar, som den inte tolererar, och ljuset, som aldrig får riktas direkt mot växten.

3. Senecio rowleyanus

Känd som rosenkransväxten har den fått sitt namn efter de tjocka och rundade bladen, som påminner om det välkända halsbandet; det är en underbar och dekorativ växt som är mycket lämplig för torra miljöer och kräver knapp bevattning. På vintern, efter blomningen, går den i vegetativ vila och kräver därför ingen skötsel, förutom mycket lite vatten och väldränerad jord.

4. Portlaker

4. Portlaker

Bobjgalindo/Wikimedia Commons

lättodlad att den ibland blir ogräs, portlaker är en blommande växt som kräver väldigt lite bevattning. Den fruktar endast kylan, varför det är bättre att ha den inomhus under den kalla årstiden och garantera den konstant belysning för att ge den möjlighet att uttrycka sin underbara blomning.

5. Metroxylon sagu

5. Metroxylon sagu

Arpingstone/Wikimedia Commons

Detta är en mycket kortskaftad växt som är mycket lämplig för inomhusmiljöer. Den behöver mycket indirekt ljus och behöver bara vattnas en gång var tredje vecka, på vintern till och med en gång i månaden.

Advertisement

6. Garderobsblomma

6. Garderobsblomma

Jon Braggins/Wikimedia Commons

Växten som kommer från Madagaskar nöjer sig med ett glas vatten en eller två gånger i månaden, beroende på årstid. Den kan leva både i skuggan och på ett väldigt ljust ställe, man ska bara vara försiktig så att den inte utsätts för direkt solljus.

7. Euphorbia milii

7. Euphorbia milii

Tangopaso/Wikimedia Commons

Även känd som Kristi törnekrona på grund av de mycket stora taggarna på stammen, är detta en suckulent växt med underbar blomning. Den behöver bara vatten om klimatet är varmt och torrt, eller när lerjorden är torr. På vintern måste det stå inomhus och tål inte temperaturer under 4 grader, det är bäst att odla den på en mycket ljus plats.

Advertisement

8. Tillandsia

Vi måste bara nämna Tillandsia, eller Vindens dotter, i den här listan. Denna växt är mycket speciell, motståndskraftig och autonom, eftersom den lever utan jord och vatten, då den absorberar fukt och näringsämnen direkt från luften. Den bör odlas på en skuggig och inte för torr plats, spraya den en gång i månaden på vintern och en gång varannan vecka på sommaren.

Advertisement