Befria elementen från ansamling av slam: så här gör du

av Hilda Maria Morgan

20 Februari 2023

Befria elementen från ansamling av slam: så här gör du
Advertisement

Det händer att vi råkar märka att elementen i huset inte värms upp jämnt över hela sin yta eller, om de gör det, räcker det inte för att värma upp den omgivande miljön. Detta, förutom att det är en nackdel som förhindrar husets konstanta värme, kan också ha en betydande inverkan på konsumtionen. Faktum är att ett värmesystem som inte värmer tillräckligt har en tendens att vara på mycket längre.

Detta problem kan ha flera orsaker. En av dem, mycket utbredd men underskattad, representeras av slammet som bildas inuti elementen. Detta är en ansamling av smuts och rostpartiklar som vanligtvis avsätts i botten, och som blir som en propp och förhindrar normal cirkulation av vattnet och följaktligen tillräcklig uppvärmning av systemet.

Lösningen är att lufta elementen och bli av med slammet. Det är inte sagt att detta arbete nödvändigtvis måste utföras av rörmokaren. Vi sammanfattar nedan de grundläggande stegen för att uppnå detta.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Stäng av värmen och vänta några timmar tills elementen svalnat helt inuti också.
  • Placera gamla handdukar, trasor eller lakan under elementet för att minska smuts och vatten på golvet.
  • Stäng av båda elementventilerna för att koppla bort den från centralvärmesystemet.
  • Med hjälp av en skiftnyckel lossa muttrarna som förenar ventilerna till elementet så att du kan lossa dem.
  • Placera en balja under termostatventilen, öppna tömningsventilen, ta bort trycket och eventuellt restslam som kommer ut därifrån. Stäng sedan avluftningsventilen med luftningsnyckeln.
  • Vid det här laget kan du skruva bort hela elementet för att ta bort det från väggen och ta ut det utomhus där du kan rengöra det.
  • Anslut ventilen till kranen med en PVC-slang. På så sätt kommer det rena vattnet som strömmar inuti elementet att föra smutsen ut från det andra utloppet.
  • För att säkerställa att rengöringen är klar, upprepa operationen genom att även ansluta slangen till den andra öppningen, vilket gör att vattnet rinner omvänt.
  • Sätt tillbaka elementet mot väggen, dra åt muttrarna du lossat och öppna ventilerna igen.
  • Se till att värmesystemstrycket är ok och starta om allt.

Vi har kort sammanfattat de steg som krävs. I vilket fall som helst, för säkerhets skull, är det tillrådligt att operationen utförs av eller tillsammans med någon som har viss kunskap om termohydraulik och känner till de strukturer som ni har att arbeta med.

Nu är det bara för oss att önska dig lycka till.

Advertisement