11 idéer för att stilfullt lägga till en TV i ett litet vardagsrum

av Hilda Maria Morgan

01 Februari 2023

11 idéer för att stilfullt lägga till en TV i ett litet vardagsrum
Advertisement

Nuförtiden är det svårt att föreställa sig ett vardagsrum som inte är utrustat med en tv: det är en oumbärlig form av underhållning, som numera är kopplad till många andra tjänster utöver det förflutnas "kabel"-tv. Det finns alltså nästan alltid en skärm av varierande dimensioner som dominerar på en speciell möbel, eller som är fäst på väggen. Men vilken typ av möbel, och på vilken typ av vägg?

Även färgerna, och inte bara arrangemanget, hjälper till att se till att TV:n passar in på det mest naturliga sättet i inredningen i detta rum som är till för underhållning och avkoppling. Nedan följer några användbara idéer att ta utgångspunkt ifrån.

Advertisement

Det finns TV-apparater som ser ut som tavlor, kompletterade med en ram: så varför inte "kamouflera" dem bland många andra tavlor med målningar, illustrationer eller tryck runt om? Du kan välja en bild att ha när TV:n är i standbyläge, och så blir den ett konstverk den också.

Advertisement

Det finns de som istället lägger till en genomarbetad ram, som de av gamla målningar, för att förvandla TV:n på ett konstnärligt sätt.

Om du vill att ditt vardagsrum ska ha en fondvägg, överväg att välja den bakom väggen: en mörk färg gör det mycket lättare att se och sedan om väggen inte bara har en annan ton, utan också en annan finish (tegelstenar till exempel), blir det ännu mer intressant.

Det är sant att tv-apparater numera är tunna skärmar med minimal design, som själva kan dekorera en vägg, men om du inte gillar tanken på att tv:n är elementet som sticker ut i rummet kan en mörk vägg bakom den att gör den mycket mindre synlig när den inte är på.

Vill du ha en stor skärm, men egentligen finns det inget utrymme på väggen för att sedan ordna soffan och allt annat utan att stjäla utrymme från en annan del av huset? Kanske kan det hjälpa att placera tv:n i hörnet och ändra arrangemanget av möblerna!

Advertisement

En annan idé som gör att TV:n naturligt verkar tillhöra miljön, är att placera den i ett skräddarsytt utrymme skapat inuti väggen, som perfekt omfamnar den.

Det handlar om nischer, som kan vara gjorda av murverk (eller ännu hellre, med gipsskivor), eller till och med inuti en vägg av möbel.

Advertisement

Det skulle alltså kunna vara utrymmet i mitten av en bokhylla full av böcker.

Och om du inte gillar tanken på att se skärmen omgiven av många former och färger, så kan bokhyllan täckas med måttanpassade dörrar när man tittar på tv:n.

Advertisement

När det gäller belysningen är det trevligt med någon sorts bakgrundsbelysning i nischerna runt TV:n.

Likaså kan det vara en idé att installera designerapplikationer på båda sidor av skärmen, som dock projicerar ljuset nedåt (och/eller uppåt) och inte framåt.

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement