Glänsande orkidéblad: 4 sätt att förbereda ett medel hemma

av Hilda Maria Morgan

20 Februari 2023

Glänsande orkidéblad: 4 sätt att förbereda ett medel hemma
Advertisement

Vi beundrar alla de vackra blommorna hos alla typer av orkidéer, och vi älskar att växterna vi odlar hemma kan producera så många av dem som möjligt, även flera gånger om året. Bladen å andra sidan går oss lite förbi, när de också förtjänar uppmärksamhet, framför allt för att de kan berätta mycket om växtens hälsotillstånd. Alltså borde även bladen behandlas och kontrolleras, och kanske till och med göras ännu mer "framträdande" med rätt metod.

Bokhandlare sprayar ofta produkter som tjänar till att få växterna att framstå vackrare, med glänsande och inbjudande blad. Inte alltid, dock är dessa bladlacker bra för exemplaren. Även när det gäller orkidéer måste vi faktiskt försiktiga och aktsamma. Den goda nyheten är att även hemma kan du hitta användbara ingredienser för att rengöra och polera orkidéblad naturligt.

Advertisement
beezala/Reddit

beezala/Reddit

Vad gör orkidéblad matta? Det kan finnas två skäl: växtens hälsa, särskilt om den saknar vatten; eller avlagring av mineralrester ofta på grund av hårdheten i vattnet som de väts eller sprutas med. Om det dessutom är mycket damm i huset hjälper det självklart till att göra allt mer uppenbart.

Eftersom växter svettas från sina blad är det viktigt att det inte finns några som helst blockeringar. Att rengöra dem med jämna mellanrum (även om inte alltför noggrant) gör dem inte bara vackrare utan också hälsosammare.

Advertisement

Bladpolering att förbereda hemma

Bladpolering att förbereda hemma

WalkingHorse/Reddit

  • En bomullsdiskett med vatten (gärna destillerat): blöt bara bomullen utan att den blötläggs och för den på bladen. Undvik att lämna ett spår av vatten: du behöver bara ta bort smutsen.
  • Citronsaft: pressa en citron (använd inte färdiga juicer), eller en lime, och för den över bladen med hjälp av en bomullsdiskett. Citron löser upp mineralavlagringar och kan även användas på undersidan av blad, eftersom den inte täpper till klyvöppningarna. Om du föredrar det kan du även späda juicen med lite vatten, för att få mer produkt.
  • Mjölkpulver: späd en nypa mjölkpulver i vatten. Det fungerar både för polering och för att bekämpa förekomsten av vissa svampar. Använd den dock inte på undersidan av bladen.
  • Olivolja: användningen är omdiskuterad. På egen hand lämnar den rester och gör situationen värre, så den används ofta efter citron. Man lägger verkligen bara en droppe på bladet och breder ut den på ytan med lite bomull, för att göra det mer glänsande.

Lycka till med trädgårdsarbetet!

Advertisement