Enkla knep för att förhindra att vita soffor och fåtöljer blir gula

av Hilda Maria Morgan

05 Februari 2023

Enkla knep för att förhindra att vita soffor och fåtöljer blir gula
Advertisement

Vita soffor och fåtöljer är så snygga! De är inredningstillbehör som passar alla stilar, som alltid ger en känsla av klass och elegans, samt ger mer ljusstyrka och får rummet att framstå som rymligare. Den värsta defekten med vitt är att det lätt blir smutsigt, det är sant: mycket mer uppmärksamhet krävs än för svarta eller mörka möbler och föremål. Ett annat vanligt problem är att de gulnar: även om de alltid är rena, tenderar vita tyger att gulna med tiden, förlora sin skönhet och ge hela miljön där de finns ett utseende som upplevs smutsigt.

Så hur kan man förhindra detta besvär eller åtgärda det? Det finns flera naturliga metoder som kan hjälpa mot gulnandet av soffor och fåtöljer, olika beroende på vilket tyg som ska behandlas.

Advertisement

Skinnsoffa

För en skinnsoffa är de möjliga naturliga botemedel som följer:

  • Talkpulver: strö hela ytan med talk och låt verka i en timme innan du tar bort det med en mjuk trasa.
  • Marseille-tvål: du kan lösa upp den i vatten eller gnugga den försiktigt på ytan; skölj med en väl urvriden trasa och torka.
  • Glycerin: ett annat mycket effektivt botemedel för vitt skinn, du kan använda det genom att blöta en bomullstuss i glycerin och försiktigt föra den över soffan. Ta bort med en mjuk trasa.
  • Rengöringsmjölk: ett ovanligt men mycket effektivt botemedel; gnugga det försiktigt med en mjuk trasa, skölj sedan med en fuktig trasa och torka.

Med dessa enkla knep kommer din skinnsoffa att återfå sin ursprungliga vithet.

Advertisement

Tygsoffa

Om du däremot har en tygsoffa rekommenderar vi följande medel:

  • Väteperoxid: häll ett glas av det i en liter vatten och använd den sålunda erhållna blandningen för att gnugga hela soffan, låt den sedan lufttorka.
  • Citron: blanda saften av några citroner i en balja med vatten och applicera med en pensel direkt på de gulnade fläckarna. Skölj med rent vatten och låt torka.
  • Bikarbonat: förutom att ha blekande egenskaper är bikarbonat också ett utmärkt desinfektionsmedel. Allt du behöver göra är att strö ytan på din soffa med bikarbonat och låta det verka i några timmar och ta sedan bort det med en dammsugare. På samma sätt kan pulverjäst också användas med utmärkt resultat.
  • Vit vinäger: förbered en blandning av 500 ml vit vinäger, 200 ml varmt vatten och en droppe diskmedel, spraya det på en svamp och torka på alla gula fläckar, skölj sedan med en fuktig trasa och låt torka.

Vilken metod föredrar du att rengöra dina vita soffor med?

Advertisement