Skjutdörrar: 11 förslag för att inspirera dig att inreda med stil

av Hilda Maria Morgan

30 Januari 2023

Skjutdörrar: 11 förslag för att inspirera dig att inreda med stil
Advertisement

Man klarar sig helt enkelt inte utan dörrar i ett hus, och det är trevligt att även de blir en integrerad del av inredningen och uppvisar en speciell karaktär, kanske någon detalj eller finish som gör att de sticker ut. Det är dock inte alltid möjligt att få detta resultat med alla dörrar, även om det kanske är lättare att göra det genom att för vissa av husets dörrar bestämma sig för att ha en lite annorlunda än de vanliga.

Det finns ingen anledning att behöva till någon visionär lösning: överväg bara att sätta in en skjutdörr. De är ofta det användbara svaret som för att tjäna in plats i miljöer där den normala dörren, som öppnar sig mot det inre av ett trångt rum, skulle stjäla mycket användbar volym. Och då kan de till och med utföra två olika funktioner, i vissa fall. Titta på idéerna nedan för att bli inspirerad av många vackra skjutdörrar.

En skena upptill, som markerar en bestämd linje på väggen, och den skjutbara träpanelen. De är de två grundläggande formerna av en skjutdörr som man kan göra mycket mer på med designtricks. Färgerna och även eventuella extra detaljer kan skapa en lucka, om så önskas, till och med en hylla för tidningar eller tavlor!

Advertisement

De kan även ha två dörrar, med ett snyggt handtag i mitten. Och utsmyckningen av träet, liksom designen på skenan och krokarna och hjulen, hjälper till att göra varje dörr unik.

Det finns så många idéer för att göra skjutdörrar av återvunnet trä.

Med återvunnet trä kan du enkelt uppnå en rustik look som anpassar sig till många stilar.

Skivor av obehandlat trä sammanfogade till en stor bräda, med harts för att fylla tomrummen, är också en mycket trevlig idé.

Advertisement

En skjutdörr kan vara ett tillfälle att infoga den orientaliska detalj du alltid har drömt om i din inredning.

Bland de utrymmen där man föredrar att använda skjutdörrar finns förvisso ingången till badrummet, men även dörrarna som stänger en vrå i väggen, de som används som skafferi, tvättstuga, klädkammare med mera.

Advertisement

Det råder ingen brist på idéer för att använda glaspaneler som skjutdörrar, för att separera utan att blockera ljuset. Och integritet kan fortfarande garanteras genom att välja ett ogenomskinligt glas.

Förutom modellerna som glider på väggen (som egentligen går att installera var som helst) finns det de som försvinner inuti. Perfekt för tjockare väggar, och ännu bättre lämpad för att spara utrymme i vart och ett av de rum dörren ansluter till.

Advertisement

Vi pratade om en dubbel funktion: en av dessa skjutdörrar kan också vara en stor och bekväm vertikal spegel.

Och det finns de som också förvandlar bokhyllssektioner till skjutdörrar: det skulle verka som om man hade en hemlig passage i huset!

Skulle di vilja installera en skjutdörr hemma

Advertisement