Häll oljan utan att det blir fel: knepet med locket att komma ihåg

av Hilda Maria Morgan

25 Januari 2023

Häll oljan utan att det blir fel: knepet med locket att komma ihåg
Advertisement

Att hälla olja direkt från flaskan kan verka vara en väldigt enkel manöver, men ibland leder det till mindre katastrofer: det finns faktiskt flaskor med olja som har en doserare vid öppningen, som redan är införd och synlig när vi skruvar av locket, medan andra saknar den. Och i det sistnämnda fallet kan det hända att vi med en lite mindre kontrollerad rörelse än vanligt slutar med att vi häller ut en riktigt överdriven mängd olja i stekpannan.

Ett alternativ är att använda sig av en sked, men det är krångligt och tar mer tid. Vissa skulle säga "men känner du inte till fliken som man kan dra bort?". Tja: alla känner inte till det här tricket. Eller snarare, mer än ett knep är det helt enkelt en bekväm mekanism som erbjuds av flaskorna som verkade vara de jobbigaste att hantera. Läs vidare för att ta reda på vad det handlar om, om du inte redan kände till detta.

via sorridiincucinaconmanu/Instagram

sorridiincucinaconmanu/Instagram

sorridiincucinaconmanu/Instagram

Plastflaskorna som i allmänhet innehåller olika typer av fröolja är försedda med en flik. Vi hittar den så fort vi skruvar av locket: det är den med en ring som man kan dra upp så att det skapas en flik som sticker ut från resten av plasten som finns på flaskans öppning.

Många, omedvetet, tror att denna plastflik som kan lossas bara är en försegling, för att bevara oljan och förhindra att den läcker innan förpackningen öppnas, efter köpet. Och visst är det den primära funktionen, men den här fliken utför också en annan uppgift: den blir ett filter som låter dig dosera mängden olja som hälls, så att man kan lyckas hälla bara en skvätt.

Allt du behöver göra, när du har lossat fliken, är att vända den och sticka tillbaka den i höljet, tills du märker att den har fastnat. Nu kommer du att ha en platt plastskiva på öppningen, som dock inte når hela vägen till kanterna: det är just i den springan som förblir fri som den idealiska mängden olja kommer att kunna passera för att undvika spill.

Du kan se hur väldigt enkelt det är i den här videon på Instagramkontot smileincucinaconmanu. En enda rörelse som undviker många irritationsmoment!

Om du inte redan kände till det här tricket är det verkligen värt att använda det inför framtiden!

Advertisement