Smutsigt strykjärn: du kan få det att glänsa igen med 3 billiga gör det själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

24 Januari 2023

Smutsigt strykjärn: du kan få det att glänsa igen med 3 billiga gör det själv-metoder
Advertisement

Frekvent användning av strykjärnet, samt att lämna det oanvänt under en längre tid - men kanske utan att ha rengjort det ordentligt, särskilt inuti - kan lätt göra att det uppstår fläckar på ytan som sedan kommer i kontakt med tygerna. Dessa fläckar kan vara kalkavlagringar på grund av användningen av ånga (och det är där som periodiskt underhåll behövs för att undvika just detta), eller bara avlagringar orsakade av små brännskador som lätt bildas genom kontakt med många olika material som reagerar olika på värmen.

Vad kan man göra för att få strykjärnet att se ut som nytt igen? Det finns flera enkla och billiga gör det själv-metoder som man kan använda sig av, som de nedan.

Independent-Rate8448/Reddit

Independent-Rate8448/Reddit

  • Bakplåtspapper och salt: ta en lagom stor bit bakplåtspapper, som om du skulle klä in en liten form. Det är viktigt att papperet är oljat eller vaxat, värmebeständigt. Häll grovt salt (eller vanligt bordssalt) på det, ungefär ett par matskedar. Värm under tiden upp strykjärnet till max, lägg det sedan på saltet, ovanpå pappret, precis som om du skulle stryka. Det tar ett tag men den här formen av "gör det själv-sandpapper" lyckas rengöra järnet!
  • Ljusmetoden: även i detta fall, låt strykjärnet värmas upp i några minuter vid maxtemperatur. Stäng sedan av och vänta tills det svalnat tillräckligt så att du kan smälta något ljus genom att du gnider det mot järnet. När stearinet smälter kommer det också att ta med sig smutsen. Sedan när strykjärnet har svalnat mer, ta en torr trasa (även en tygrest, som är ren) och ta bort allt stearin och smuts.
Advertisement
Creativo

Creativo

  • Salt och vit vinäger: i en kastrull, värm en gnutta vit vinäger och häll i ett par matskedar salt. När detta har smält, stäng av värmen, ta bort kastrullen från spisen och vänta tills det svalnat lite. Ta sedan en ren trasa eller svamp (mjuk), ta på dig handskar, och blöt trasan i den uppvärmda vinägern och gnid den sedan över strykjärnet. Lukten blir lite stark men den försvinner snabbt.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra strykytan på strykjärnet?

Advertisement