5 vanor att ta till sig för att hålla ordning i huset utan ansträngning

av Hilda Maria Morgan

18 Januari 2023

5 vanor att ta till sig för att hålla ordning i huset utan ansträngning
Advertisement

Ingen tycker om att lägga all sin tid på att städa huset, men om du försummar det under en längre tid blir de ett månghövdat monster som är svårt att bekämpa, och framför allt kommer du att vara i ett obekvämt hus med viss risk att ditt välbefinnande. Det är därför nödvändigt att hitta sin egen rutin, förstå vilka stunder man ska ägna åt de olika sysslorna och sedan ta hjälp på många små sätt som gör att uppgiften verkar mindre betungande.

Faktum är att det är bekvämt att ta till sig en rad vanor, även dagliga vanor som har en liten inverkan på dagen, men som sammantaget sparar oss tid och ansträngning när det är dags att göra i ordning hela huset. Låt oss se några av dem nedan.

Korg eller vagn med produkter att använda

Korg eller vagn med produkter att använda

bonatonreddit/Reddit

Vagnar med flera hyllplan som används för att möblera (ibland även som sängbord!) är mycket användbara för rengöring. Om du alltid har en utrustad med de olika rengöringsprodukterna och tillbehören, behöver du bara ta den med dig från rum till rum, utan att behöva leta efter vartenda föremål i garderoberna, och inte heller behöva sprida ut rengöringstillbehör i varje.

Och om det finns trappor eller om du är van att dela in produkterna och föremålen som ska användas på rätt sätt efter rummet som ska städas, så kan lösningen vara en redskapskorg, eller bara en av de som är designade för rengöringsprodukter!

Advertisement

5 minuter om dagen

5 minuter om dagen

Pexels

Om du vet att det finns områden i huset som är mer utsatta för oordning än andra eller där damm blir direkt uppenbart, se till att du alltid hittar de där fem minuterna om dagen för att städa och damma en liten del av huset. Det krävs inte mycket, det kan göras i väntan på att en maträtt lagas färdigt eller i vilken stund som helst av väntan mellan ett engagemang och ett annat i vardagen, utan att behöva ta tid från avkoppling. Och i slutet av veckan kommer det att vara mycket mindre att göra för att återställa ordning och renlighet i huset!

Handfat alltid i toppklass

Handfat alltid i toppklass

Pexels

I köket som i badrummet används diskhon och handfatet varje dag, men vi kommer inte alltid ihåg att torka av det med en trasa eller svamp för att, om än snabbt, få bort spåren av smuts, tvål och speciellt kalk som sedan bildas. Om du däremot tar för vana att göra det efter varje användning, eller kanske i slutet av dagen, så behöver du inte lida alltför mycket för att bekämpa olika typer av beläggningar när det är dags att rengöra grundligt!

Korgar och lådor

Korgar och lådor

chantillylace9/Reddit

Det kan inte sägas nog: även i stängda garderober, och ännu mer på exponerade hyllor, är lådorna som delar in alla föremål som vi placerar i möblerna i kategorier en gåva från gud. Beroende på behov och personlig smak kan korgar av olika material att väljas, men i slutändan kan allt delas upp i två stora grupper: de som låter innehållet synas igenom, som kan användas som de är; och de som istället döljer innehållet, till vilka det sedan är nödvändigt att lägga till etiketter för att på ett ögonkast kunna förstå var man kan hitta och lägga undan allt.

Advertisement