Viburnum: tips för att ta hand om en stark, vacker och lättodlad växt

av Hilda Maria Morgan

13 Januari 2023

Viburnum: tips för att ta hand om en stark, vacker och lättodlad växt
Advertisement

Många trädgårdar behöver häckar eller skiljeelement, ofta uppbyggda av rader av träd eller buskar som är perfekta för denna typ av odling. Det finns några mycket kända vintergröna växter som används i alla delar av världen, indelade i grupper enligt medeltemperaturerna: det finns några lämpliga för varma klimat, andra för kalla, några med stora och glänsande blad, andra med tunna och såkallade fjälliknande blad. Och när rätt sort hittas kan häcken till och med bli en vägg av blommor, åtminstone vissa tider på året.

Det är dock svårt att hitta växter som kan anpassa sig till många klimat, och framförallt stå emot kyla och skapa en grön vägg som vid rätt tillfälle fylls med vackra blommor, som i stället är fallet med viburnum (Viburnum opulus). Den tillhör en familj som har över 200 arter, varav några är lövfällande och andra är vintergröna, och växer mestadels som tjocka buskar med grenar eller som små träd. Den ger vita och klotformade blommor på våren, och sedan röda bär och färgglada blad på hösten, vilken alltså  dekorerar trädgården nästan hela året, även om den växer på egen hand och inte i en häck.

Advertisement
Lyon Nguyen/Plantnet

Lyon Nguyen/Plantnet

Låt oss se några egenskaper hos denna växt:

  • De har måttlig eller snabb tillväxt beroende på sorten;
  • I början har blommorna – som syns på ändarna av grenarna – en äppelgrön färg som gradvis blir vita. När de är helt mogna ser de ut som riktiga snöbollar!
  • Beroende på art kan de bli upp till max 60 cm eller till och med flera meter.
  • Vissa arter ger blommor på vintern!

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

  • Jordmån: de anpassar sig till många olika jordar, men föredrar en som är rik, fuktig och lätt sur.
  • Exponering: de bästa blommorna avnjuts i full sol, men det finns sorter som föredrar skuggiga lägen.
  • Plantering: hål måste grävas ett par gånger storleken på jordblocket som täcker rötterna, och varje hål måste göras minst en meter, allra helst till och med en och en halv meter från den andra.
  • Bevattning: efter uppstartsfasen efter plantering finns det ett behov av att vattna plantan endast under de varma perioderna, under det första och kanske andra levnadsåret. Om de växer i områden som är skyddade från eftermiddagssolen i sommarvärmen blir växterna autonoma nästan omedelbart.
  • Beskärning: de behöver inte mycket beskärning, förutom avlägsnandet av torra grenar. När man vill hålla tillbaka tillväxten är det dock alltid bättre att ingripa i ändarna av grenarna, i slutet av blomningen.

Skulle du vilja ha några viburnumväxter hemma?

Advertisement