Svarta handfat: upptäck hur du kan göra ren dem och få deras unika färg att lysa

av Titti Carlberg

20 Januari 2023

Svarta handfat: upptäck hur du kan göra ren dem och få deras unika färg att lysa
Advertisement

När man tänker på att inreda kök och badrum, speciellt när det kommer till att välja handfat och diskbänk, blir dessa armaturer i de allra flesta fall vita, oftast gjorda av keramik. I köket händer det ofta att de är gjorda av metall, eller någon form av harts, och mer sällan av sten. Vanligtvis är de dock alla i ljusa färger, eller var åtminstone så under en lång tid.

Faktum är att svarta handfat, oavsett material och form, har blivit alltmer populära: de blir föremålen som fångar uppmärksamheten i alla miljöer, de är väldigt eleganta och moderna, men de har dock problemet med att smutsen syns väldigt tydligt, speciellt vattnets kalkrester. Läs vidare för att få reda på det bästa sättet att rengöra dem och hur du kan återställa deras ursprungliga svarta briljans.

  • Vitvinsvinäger: precis som i vilket handfat som helst, förblir vitvinsvinäger en utmärkt allierad mot kalkstensformationer och smuts som ger svarta handfat en matt färg. Det kan användas naturligt eller utspätt med vatten i lika delar.
  • Citronsaft: pressa hälften av en citron i en liten skål och använd vätskan med en våt urvriden trasa som du skrubbar diskbänken med. Blöt sedan en annan trasa för att skölja med och slutligen en torr för att torka bort eventuellt kvarvarande vatten.
  • Denaturerad alkohol: även detta kan användas direkt på en trasa, som dock måste vara torr.
Advertisement
murtenfindthebird/Reddit

murtenfindthebird/Reddit

  • Pulveriserad lera: grön lera är perfekt vid många husstädningar, även för ett svart handfat.
  • Svart tvål: en annan ofta förbisedd allierad av tvätt och hushållssysslor, du behöver bara några droppar på en svamp, för att gnugga och sedan skölja och torka av som vanligt.
  • Produkter för fönstertvätt: för att få patinan som dämpar den svarta färgen att försvinna, kan du använda denna kategori av produkter, eftersom de är alkoholbaserade. För att skrubba använder du en torr trasa precis som när du tvättar fönster.

För att förhindra bildandet av dessa glorier som ger matt färg på svarta diskbänkar, är det tillrådligt att alltid ha en mjuk, torr trasa nära diskbänken för att torka alla vattenrester varje gång du har arbetat vid bänken.

Med dessa knep kommer diskbänkens svarta färg alltid vara oklanderlig!

Advertisement