IKEA hacks: ett superenkelt sätt att skapa en fantastisk väggspegel

av Hilda Maria Morgan

11 Januari 2023

IKEA hacks: ett superenkelt sätt att skapa en fantastisk väggspegel
Advertisement

Att köpa en stor spegel, den sorten som pryder en hel vägg, innebär ofta en ganska stor kostnad, och att hitta en som passar oss stilmässigt och framför allt storleksmässigt är inte lätt. Speglar är dock ett formidabelt inredningselement ur många synvinklar: förutom att de är användbara och bekväma, särskilt om de placeras i sovrummet, nära garderoben eller ingången till huset, har de också förmågan att få rummen att verka större och ljusare, speciellt när de reflekterar ljuset som kommer in från ett fönster mittemot.

Om du inte vill spendera en förmögenhet kan du skapa en stor väggspegel, med anpassningsbara dimensioner med hjälp av ett knep som på ett skickligt sätt utnyttjar de enkla fyrkantiga speglar som kan köpas i vilken IKEA-butik som helst.

via @stacey.b90/TikTok

@stacey.b90/TikTok

@stacey.b90/TikTok

Projektet illustreras i en kort video av @stacey.b90TikTok. För att göra detta behöver du:

  • Svart färg, med pensel eller roller
  • Pappersmålartejp
  • fyrkantiga IKEA-speglar (BLODLÖNN är den mest kända modellen)
  • linjal och set square
  • (valfritt) en träbit längst ner, till exempel en liten bräda eller hylla som inte är djup.

Hur man går tillväga:

1.       Bestäm den del av väggen som du vill täcka med speglar, och rita följaktligen upp rektangeln inom vilken du sedan fixerar speglarna med hjälp av maskeringstejpen. Ta hjälp av linjal och set square för att se till att allt stämmer, och ta hänsyn till måtten på speglarna plus måtten på den svarta kanten du vill ska synas både mellan dem och runt hela ramen.

2.       Måla den så erhållna rektangeln, börja från kanterna och fyll sedan insidan.

3.       Låt det torka ordentligt.

4.       Gå vidare till att fixera speglarna: var noga med att alltid sätta dem rakt och att beräkna rätt avstånd mellan dem och ytterkanten, för att fylla ut hela det färgade området på ett regelbundet sätt.

5.       Om du vill kan du göra samma sak som i videohandledningen nedan och lägga till en trähylla.

Självklart, beroende på färgerna i rummet, kan en annan nyans också vara bra som "bakgrund" av spegeln, kanske en mycket mörkblå, brun eller grön. Och du kan också bestämma dig för att ordna allt horisontellt, eller bilda en kvadrat eller ändra proportionerna på den slutliga spegeln. Kort sagt, det är ett projekt som ska skräddarsys!

Advertisement