Långt och smalt vardagsrum? Upptäck knepen för att göra det vackert och bekvämt

av Titti Carlberg

05 Februari 2022

Långt och smalt vardagsrum? Upptäck knepen för att göra det vackert och bekvämt
Advertisement

Det kan hända att designen på rummen, framförallt i mindre bostäder, är som korridorer, som till exempel ett vardagsrum som är avlångt.

Det är inte så lätt att möblera dessa avlånga rum med till exempel ett matsalsbord eller en hörna med ett skrivbord, men det finns några knep som experter på design använder sig av för att inreda dem på ett vackert sätt som gör det mer beboeligt, och som dessutom gör att det ser större och rymligare ut. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement

Ett av misstagen som görs är att trycka möblerna mot de långa väggarna, vilket förvärrar känslan av en "tunnel" med ett långt och trångt utrymme. Man bör istället möblera tillräckligt för att lämna en bekväm och tydlig passage längs en av väggarna.

Ett sätt är därför att använda en soffa och ett soffbord som förblir avskilda från den andra väggen där TV:n står. Annars kan du också (om utrymmet är tillräckligt stort), ställa två fåtöljer mot soffan, stänga sittgruppen, så att du går bakom dem för att röra dig genom rummet, utan att gå slalom mellan möblerna.

Advertisement

Detta är ett utrymme som nästan säkert kommer att ha fler fokuspunkter: de smalare bakre väggarna, de som blicken riktas mot på formen av själva rummet, och sedan platsen där man ska ställa TV:n som ofta är huvudpunkten i ett vardagsrum, den som alla samlas kring.

Därför om du behöver skapa ett utrymme som är bekvämt både för att umgås runt ett soffbord (kanske för en kopp te eller underhålla gäster) och ett där du kan koppla av och titta på filmer och TV-serier, är det ofta bra att ställa soffan i en mer central del och flytta lite på fåtöljerna med ett litet bord i ena änden, kanske vid en öppen spis vid den bakre väggen eller i alla fall dekorera den väggen på ett sätt som är värt den uppmärksamhet den kommer att få.

En matta kan hjälpa till att definiera relaxområdet, vilket indikerarden den punkt som återstår på passagen för att nå de andra delarna av vardagsrummet eller för att gå mot de andra rummen.

Om soffan ställs i slutet av rummet kan det hjälpa att använda en L-form, eller lägga till en schäslong. Och om du föredrar att ställa möblerna mot väggen då kan det vara bra att bryta lite och inte fylla en enda vägg: för att göra detta måste du dock fortfarande behålla den så att vägen du ska gå för att korsa utrymmet inte blir onaturligt. Möblerna måste då automatiskt stå på ett sätt så att de inte framstår som ett hinder.

Även färgerna tjänar till att göra utrymmet mer behagligt: vitt som förstärker ljusstyrkan och får rummet att verka bekvämare, och sedan kanske möblera med mer avgörande former eller färger som sticker ut för att artikulera utrymmet på ett intressant sätt.

Advertisement

Om utrymmet är väldigt långt är det alltid bättre att dela upp det i två områden: vardagsrum, minikontor och en sittgrupp för underhållning...beroende på vad du önskar kan du kombinera utrymmena.

Hur skulle du inreda om du hade ett avlångt och smalt vardagsrum?

Advertisement