Fluffiga handdukar utan torktumlare: knepen för perfekt tvätt

av Hilda Maria Morgan

04 Februari 2023

Fluffiga handdukar utan torktumlare: knepen för perfekt tvätt
Advertisement

Att tvätta hemma tar alltid mycket tid, eftersom det vanligtvis är långa tvättar och handdukarnas tyg är tjocka. Så när vi lägger ner all tid som krävs för att torka varje plagg, i de fall du inte har en torktumlare eller av någon anledning inte kan använda den, och tvätten ändå inte blir så bra som vi hade velat så blir vi verkligen missnöjda, som om vi hade slösat bort tid i onödan.

Faktum är att vi kan förbise om lakan inte är supermjuka, men att använda handdukar som är hårda så att de nästan repar oss, även om det är rena, är aldrig trevligt. Ändå är det en ganska vanlig och frekvent förekomst. Hur undviker man det? Här kommer några knep för att få fluffiga handdukar även utan torktumlare.

Advertisement
Creativo

Creativo

1.       Nästa gång du tvättar, halvera mängden tvättmedel och sköljmedel. Chansen är stor att du använder för mycket med varje tvätt, i hopp om att den kommer att mjukna, när den istället gör precis tvärtom på grund av ansamlingen av tvättmedel mellan fibrerna som inte lyckas sköljas ur ordentligt och så småningom stelnar.

2.       Vit vinäger istället för sköljmedel: häll 100 ml vit vinäger (från vin, alkohol eller äpple) i sköljmedelsfacket, eller till och med direkt i trumman, men lägg inte till sköljmedel till tvätten. Vinägerlukten försvinner med den sista sköljningen och vätskans surhet kommer att lösa upp eventuella rester som har byggts upp mellan tygets fibrer.

3.       Rotation av handdukarna: även om vi är noggranna när vi tvättar handdukar så är det så att ju mer de används desto mer belastas de just på grund av den frekventa tvätten, som bland annat görs vid medelhöga temperaturer av hygienskäl. Därför är det bättre att bestämma sig för att använda ett visst antal olika handdukar för varje vecka i månaden, för att ha olika grupper att använda i rotation. De kommer alla att hålla lite längre och vara i bättre skick.

4.       Tvätta bara handdukar tillsammans: om du inte blandar dem med andra tyger blir de inte ett förråd för ludd och fibrer som lossnar från dem, och det bidrar till att de alltid är mjuka.

Istället för vinäger kan du även använda citronsyra upplöst i vatten (i allmänhet är andelen cirka 150 gram per liter).

Vilka är dina favoritsätt att alltid ha fluffiga handdukar?

Advertisement