Är spisen ingrodd med smuts? 3 enkla metoder för att få den att glänsa som ny igen

av Hilda Maria Morgan

14 Januari 2023

Är spisen ingrodd med smuts? 3 enkla metoder för att få den att glänsa som ny igen
Advertisement

Det finns fester och årsdagar som gör att många av oss behöver tillbringa mycket tid vid spisen, och den blir smutsig på ett ögonblick, och om du inte skyndar dig att rengöra den, gör ytterligare användning bara situationen värre. Ibland händer det alltså att spishällen blir rejält smutsig även vid enkel daglig användning: det räcker faktiskt att innehållet i en eller två kastruller svämmar över på kort tid, så att det omedelbart bildas beläggningar och smutsen förkolna snabbt ordentligt till slut.

Hur kan man hantera rengöringen av spishällen i dessa fall? Om du inte vill ta till specifika tvättmedel och föredrar mer naturliga huskurer, läs vidare.

wonthappenagain11/Reddit

wonthappenagain11/Reddit

  • Kokande vatten: när du inte har andra ingredienser till hands kan det göra underverk att låta lite kokande vatten verka för att få den envis feta smutsen att lossna. Det kommer därför att vara nödvändigt att koka upp lite vatten och med yttersta försiktighet hälla det på spisen (uppenbarligen fungerar detta med modeller som har traditionella brännare, inte med induktion) precis tillräckligt för att bara nudda de upphöjda delarna av brännarna och kanten. När vattnet svalnat, förse dig med gamla trasor för att ta bort det och använd sedan bara diskmedel och en mjuk svamp för att avsluta och ta bort smutsen.
  • Bikarbonat och vit vinäger: strö ett tunt lager bikarbonat över spisen och häll sedan på vit vinäger för att skapa en emulsion. När det inte bildas mer skum kan du tillsätta mer bikarbonat för att använda restvätskan och bilda en lätt slipande pasta, som du gnider av med hjälp av en svamp. Det borde vara mer än tillräckligt för att få smutsen att lossa.
  • Citron: om fläckarna inte är omfattande kan du också ta en halv citron (även en pressad sådan) och gnida direkt på smutsen. För att underlätta kan du först strö fläcken med bikarbonat eller salt och sedan gnida citronen på den. Syran i frukten kommer att lösa upp smutsen och då kan du ta bort allt med en fuktig trasa, eventuellt också ta hjälp av en droppe diskmedel.

Som ett alternativ till diskmedel är även Marseille-tvål eller mormors gula tvål (lämpligt upplösta för att bli flytande produkter, om de inte redan var det), utmärkta substitut.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra spishällen?

Advertisement