Hur man blir av med mögel från badrummet med enkla och effektiva metoder

av Hilda Maria Morgan

31 Januari 2023

Hur man blir av med mögel från badrummet med enkla och effektiva metoder
Advertisement

Mögel är ett av de mest återkommande irritationsmomenten när det kommer till badrumshygien och renlighet. Luftfuktigheten i denna del av huset är alltid mycket hög. Det är därför lätt och inte så konstigt att detta gynnar spridningen av bakterier, svampar och mögel.

Där vattnet är särskilt rikt på kalk blir situationen värre eftersom smutsansamlingarna är vanligare och svårare att ta bort och mögel följer efter. Kakel, fogar och delar av duschen är de platser där mögel helst utvecklas. Och med tanke på att det till och med kan bli skadligt för hälsan är det viktigt att hitta effektiva metoder för att ta bort det.

I dessa fall används ofta blekmedel, men mer naturliga och mindre aggressiva metoder kan också användas som, inte av denna anledning, nödvändigtvis är mindre effektiva. Genom att fortsätta läsa nedan kommer du att upptäcka de vi föreslår.

iPoor_/Reddit

iPoor_/Reddit

  • Väteperoxid: en något grönare lösning, men absolut inte mindre stark än blekmedel, är den som består av användningen av väteperoxid. Vi talar såklart om 3% (eller 10 volymer). Blötlägg några bomullstussar och placera dem på de områden som ska behandlas. Låt dem torka och ta sedan bort dem. Möglet kommer att ha mjuknat och kan enkelt tas bort med en tandborste. Skölj sedan noggrant.
  • Vinäger eller citron: vinäger och citron är två helt naturliga men effektiva produkter mot mögel, tack vare sin slipkraft. I båda fallen kan du skapa en rengöringslösning gjord av vatten och vinäger eller citronsaft (det rekommenderas vanligtvis att ta en del vatten till tre delar vinäger eller citronsaft). Spraya blandningen på de områden som drabbats av mögel och låt verka i fem till tio minuter. Skrubba med en tandborste och skölj.
  • Bikarbonat: sist men inte minst nämner vi bikarbonat. Det är också bland de mest populära medel i kampen mot mögel, tack vare dess antibakteriella och absorberande egenskaper. För att använda det i badrummet, bilda en blandning som har konsistensen av en gel, med tillräckligt med bikarbonat och vatten. Fördela pastan på delarna som ska rengöras och låt torka. Ta bort den torkade pastan och möglet genom att försiktigt skrubba med en tandborste. Skölj sedan naturligtvis.

Hade du redan provat något av dessa botemedel?

Advertisement