Torka kläder på element utan att skapa fukt: här är knepen för att lyckas

av Hilda Maria Morgan

04 Januari 2023

Torka kläder på element utan att skapa fukt: här är knepen för att lyckas
Advertisement

Att torka tvätten på vintern är ofta riktigt arbetsamt. Kylan, regnet och den höga luftfuktigheten gör denna dagliga uppgift extremt svår, oumbärlig för praktiskt taget alla. Alltså försöker vi nöja oss med provisoriska metoder.

Och efter torktumlaren är det mest använda hjälpmedlet förvisso elementen. Vem har aldrig torkat kläder på dem? Det är ett knep som alla, förr eller senare, åtminstone en gång, praktiserar. Och det visar sig ofta vara användbart för att torka tvätten snabbare, men med följden att huset fylls med fukt, vilket inte precis är trevligt och hälsosamt.

Det finns dock sätt att undvika luftfuktighet eller åtminstone minska den. Med rätt försiktighetsåtgärder är det möjligt att torka kläder på elementen utan att orsaka för mycket skada.

Creativo

Creativo

Om du verkligen inte kan låta bli att torka din tvätt på elementen, vidta några försiktighetsåtgärder som kan göra stor skillnad för att få mindre fuktig och renare luft.

  • Använd torkställningen: istället för att stapla upp alla kläder på elementen, vilket gör att fukten i huset plötsligt ökar, lägg dem på ett torkställ som du placerar framför själva elementet. Våta kläder kommer inte att vara i direkt kontakt med värmekällan, men kommer ändå att dra nytta av den och torka snabbare. Fuktighetsgraden blir lägre och värmen kommer att kunna spridas i hela huset och värma upp det snabbare. Bland fördelarna finns därför också ett lägre slöseri med energi.
  • Prioritera små kläder: om du inte kan hänga allt på torkställningen, eftersom det finns så många kläder, välj små kläder (som underkläder) att lägga på elementen och lämna de större på torkställningen. I vilket fall som helst, överlappa dem aldrig för att skapa lager på lager. Elementets yta ska alltså inte att täckas helt, och fortsätter då att sprida den värme som behövs för att torka de andra kläderna, värma miljön och göra luften mindre fuktig.
  • Undvik sovrum: för att torka kläder, välj rum som redan har en betydande grad av fukt, till exempel badrummet. Undvik dock rum där du sover och där luften, för att vara hälsosam, måste förbli absolut ren. Risken för att mögel och svamp utvecklas är för stor och det är därför bättre att välja andra rum.
  • Vädra huset: även om det är väldigt kallt, är det bra att ofta öppna fönster och balkonger för att låta luften ändras, när du torkar kläderna inomhus, för att hjälpa dig att hålla miljön friskare och mindre fuktig.
  • Använd ris eller salt för att absorbera fukten: det verkar som om vissa livsmedel som ris och grovt salt kan avfukta luften genom att absorbera överflödig fukt. Ställ en liten skål full av det ena eller det andra vid foten av elementet, bredvid kläderna. Du kommer att märka skillnaden direkt.

Kände du redan till dessa små hemligheter?

Advertisement