Marseille-tvål i tvätten: använd den som mormödrarna gjorde för en perfekt tvätt

av Hilda Maria Morgan

29 December 2022

Marseille-tvål i tvätten: använd den som mormödrarna gjorde för en perfekt tvätt
Advertisement

Marseille-tvål är verkligen en av de mest använda produkterna någonsin till hushållssysslorna: känd främst som en oumbärlig allierad inom tvätt, har den sedan blivit en mycket utbredd ingrediens även i beredningen av många andra tvätt- och rengöringsprodukter, också gör det själv.

Den har en enkel formulering, baserad på naturliga ingredienser (även om det ibland finns konstgjorda dofter) till en mycket låg kostnad, men framför allt är den effektiv på många olika sätt. Men när det kommer till att använda den klassiska tvålen för att rengöra tvätten, hur går man då tillväga? Särskilt i en tid där tungt arbete alltid anförtros hushållsapparater? Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Eftersom det är en mild tvål på grund som är fri från ämnen som är farliga för huden (men det är alltid bra att kolla ingrediensförteckningen för att vara säker på att det egentligen bara finns vegetabilisk olja, vatten och kaustiksoda), även om den är effektiv, kan den användas på praktiskt taget alla tyger, även kashmirplagg, handtvättbara underkläder och till och med babykläder.

För att ta bort envisa fläckar kan du använda den som en metod för att förbehandla plagg: blöt bara en tvål och gnugga den på tyget, låt den bilda en hinna på fläcken, låt den torka. Först då kan du gå vidare till att tvätta plagget som du brukar, med ett passande program och de produkter du föredrar.

Om du å andra sidan skulle vilja använda Marseille tvål för att skapa ett tvättmedel för handtvätt, utrusta dig med:

  • En stor kastrull;
  • 3 liter vatten;
  • 150 gram Marseille-tvål (du kan göra flingor av det eller riva det);
  • 220 gram bikarbonat.

Gå tillväga så här:

1.       Häll vattnet i kastrullen och låt koka upp;

2.       Häll i bikarbonat och den rivna tvålen;

3.       Blanda med en träslev tills det inte finns klumpar längre;

4.       Låt svalna;

5.       Förvara i en lufttät behållare – även en glasburk med tättslutande lock fungerar bra.

Kom ihåg att skaka behållaren väl innan du använder ditt tvättmedel, använd det precis som ett köpt medel. Du kan också göra det mer doftande genom att tillsätta 10 eller 20 droppar eterisk olja efter behag under beredningen.

Med en minimal kostnad kommer du att ha en oändlig tillgång på ett universaltvättmedel!

Advertisement