Hydrokultur: vilka växter att börja med för en enkel övergång från jord till vatten

av Hilda Maria Morgan

27 December 2022

Hydrokultur: vilka växter att börja med för en enkel övergång från jord till vatten
Advertisement

Hydrokultur är en mycket gammal odlingsteknik, som dock har funnit en viss spridning först under de senaste decennierna. Den består i att odla växter utan jord, helt enkelt med vatten och vid behov expanderad lera som fungerar som ett stöd för rötterna och garanterar större luftning. För att göra det behöver du några enkla material: en vashållare utan dräneringshål, en vas med expanderad lera där växten kommer att placeras, en nivåindikator för att alltid garantera rätt mängd vatten och en specifik näringslösning.

Övergången från jord- till vattenodling är ganska komplicerad och inte alla växter tål det; det är nödvändigt att rengöra rötterna ordentligt från jorden och sätta in växten i vasen med expanderad lera, fyll vashållaren med vatten upp till nivån och till sist sätta in vasen.

På så sätt kommer växterna att kräva mindre underhåll, få större vattenautonomi och snabbare tillväxt. Men vilka är de lämpligaste växterna för nybörjare av denna typ av odling? Säkert de som redan reproducerats genom beskärning, som anpassar sig bättre till underlaget och fukten. Låt oss upptäcka några av dem tillsammans.

Advertisement

1. Tulpaner

Även lökar, precis som sticklingar, är utmärkta för nybörjare, eftersom de anpassar sig till denna teknik mycket lätt. Tulpaner är en utmärkt idé att börja med: lägg bara lökarna på en handfull småsten och fyll vasen med vatten tills den nuddar botten på löken, täck den aldrig, annars kan den ruttna. Förvara dem på en varm och ljus plats så ska du se att dina tulpaner kommer blomma året runt.

Advertisement

2. Amaryllis

Amaryllisen är en annan underbar lökblomma som vi kan odla hemma för att ge lite färg och som anpassar sig ganska bra till att växa i vatten, även om den behöver lite noggranhet. Proceduren är densamma som för tulpanen och om du förvarar din planta på en varm och ljus plats kommer du snart att se den blomma. Kom ihåg att vara uppmärksamvattennivån: den får aldrig röra löken för att förhindra att den ruttnar och byt vattnet regelbundet för att se till att det alltid är rent.

3. Hyacinter

En annan lökväxt som lätt kan odlas i vatten är hyacinten. Denna växt kan lätt odlas i en vas eller ett glas fyllt med vatten till punkten precis under lökens placering. För att rötterna ska utvecklas kommer det att vara nödvändigt att förvara dem på en sval plats, under 10 grader, och i mörker i minst sex veckor. Du kan flytta plantan till en ljus plats när du ser ett grönt skott på ca 7 cm, vänd glaset ett halvt varv då och då för att förhindra att det välter.

4. Rosmarin

Även aromatiska växter kan lätt odlas i hydrokultur, särskilt om de har utvecklats från sticklingar. Hydrokultur tillåter till och med de aromatiska örterna att växa snabbare och få ett högre innehåll av eteriska oljor, med intressanta fördelar för deras användning i köket. Rosmarin kan odlas i en glasvas fylld med vatten upp till rötterna på en mycket solig plats.

5. Gullranka

Det är möjligt att odla gullranka i vatten från en stickling med en stjälk på minst 15 cm, nedsänkt i en vas med rent vatten och ställd för indirekt solljus. Rötterna kommer fram efter 7-14 dagar och du kan välja att lämna dem i vattnet även när det är dags att flytta dem till jorden. För att odla i vatten behöver du ett flytande gödselmedel var 4-6:e vecka för att underlätta tillväxten.

Advertisement

6. Rosenkalla

Även rosenkallan kan anpassa sig väl till odling i vatten så länge som vissa försiktighetsåtgärder respekteras. Rumstemperaturen ska ligga mellan 18 och 30 grader, rumsfuktigheten ska vara hög, luftcirkulation och riklig belysning ska garanteras. Det är också tillrådligt att gödsla regelbundet med mineralgödsel rik på fosfor och kalium.

7. Aloe

Bland de suckulenta växterna är aloe en av dem som bäst anpassar sig till odling i vatten. Man måste dock se till att inte överdriva med vattnet, för att förhindra att rötterna ruttnar.

Advertisement

8. Orkidé

Orkidén kan omvandlas till hydrokultur så länge växten är frisk och redskapen steriliserade. Det skulle vara tillrådligt att sterilisera vasen med blekmedel eller desinfektionsmedel eller genom att koka den innan du använder den. Det är sedan nödvändigt att ta bort plantan från sin tidigare kruka och skölja alla rötter för att ta bort eventuella rester av jord och bark. Skär bort de ruttna eller torra rötterna och desinficera dem sedan med väteperoxid. Vid det här laget kan du placera dem i vasen och först efteråt lägga till 2-3 cm vatten till botten, så att bara spetsarna på rötterna blöts.

Vilken växt väljer du för att starta din odling i vatten?

Advertisement