Julkaktus: hur man helt enkelt förökar den från en stickling

av Hilda Maria Morgan

04 December 2022

Julkaktus: hur man helt enkelt förökar den från en stickling
Advertisement

Julkaktusen (Schlumbergera truncata) är en underbar suckulent av brasilianskt ursprung med en mycket färgstark vinterblomning som på grund av sitt mycket dekorativa utseende och sin enkla odling är bland de vanligaste växterna i våra hem. Dess namn kommer från tidpunkten för dess blomning, som vanligtvis äger rum runt julhelgen, vilket hjälper till att muntra upp miljön under högtiden. Det är en växt som behöver mycket indirekt ljus och lite jord, den gillar inte vattenstagnation och tål inte temperaturer under 10 grader även om den kan tas ut på sommaren.

Och om vi ville få fler exemplar av detta underverk för de olika rummen i vårt hus? Inget kan vara enklare: föröka den bara med sticklingar! Denna operation utförs på våren eller i alla fall 1-2 månader efter slutet av blomningen. Låt oss tillsammans ta reda på stegen och möjliga sätt för att göra detta.

Advertisement

1. Sticklingar i vatten

1. Sticklingar i vatten

Frannn Life/YouTube

För reproduktion i vatten, skaffa sticklingar av 2-3 segment, en glasburk och silkespapper eller två remsor av tejp. Fyll burken med vatten och sänk ned det första segmentet av sticklingen i det, fixera med silkespapper eller tejp så att den förblir flytande i vattnet och inte vidrör burkens botten. Lämna behållaren i ett starkt upplyst område men med indirekt ljus och vänta på att rötter växer ut med en längd som är lika med startstickningen; du kommer att börja se de första rötterna vid cirka 2 veckor och de kommer inte att vara klara förrän efter 6/8 veckor.

Först när rötterna är tillräckligt långa kan du gå vidare med att plantera i dränerande jord och odla din julkaktus i en väl upplyst och varm plats, vattna först när jorden är torr.

Advertisement

2. Sticklingar i jord

2. Sticklingar i jord

Frannn Life/YouTube

Förökning med sticklingar kan också göras direkt i blomjorden. Även i det här fallet behöver du en stickling av minst 2-3 segment som du måste låta torka väl. Stick sedan ner sticklingarna ca 1 och en halv centimeter ner i lätt och dränerande jord, vattna lite för att undvika röta och lämna den på en mycket ljus plats. I det här fallet kommer du att se de första skotten om cirka 3 veckor. I händelse av att sticklingen bara är av ett segment kan du göra en horisontell förökning och placera sticklingen utspridd på jorden. I detta fall måste uppmärksamheten på bevattning vara större, på grund av en ökad risk för röta.

3. Andra metoder

3. Andra metoder

Empereur Day/Wikimedia Commons

Förökning av julkaktusar kan också göras genom frö och genom ympning. Det första kan göras genom att köpa fröna på en plantskola eller genom att hitta dem från en planta hemma, det är mycket svårt och tidskrävande, medan det andra kan göras genom att ympa en bit julkaktus på en taggig kaktusstam.

Är du redo att föröka din växt?

Advertisement