Behöver du rengöra elementen? Ta reda på hur du gör utan att sprida damm överallt

av Hilda Maria Morgan

20 December 2022

Behöver du rengöra elementen? Ta reda på hur du gör utan att sprida damm överallt
Advertisement

De står alltid stilla på de minst synliga punkterna i rummen, så att när de inte behövs händer det att vi nästan glömmer dem. Men när de återkommer i drift när utomhustemperaturerna sjunker, lägger vi märke till dem dagligen igen. Vi pratar om elementen, som hjälper oss att hålla rummen varma och som behöver bra underhåll för att fungera som bäst. Bland de saker som är bra att inte glömma att göra är också att ta hand om deras rengöring, vilket bör göras noggrant då och då, det vill säga att nå även de svåraste skrymslen och vrår.

För att göra detta utan att bli galen, och utan att sprida damm och smuts på alla omgivande ytor, kan vi ta hjälp av några huskurer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det första du ska göra är att förbereda arbetsområdet för att skydda väggar, golv och omgivande ytor: ta sedan några gamla trasor, trasiga lakan, handdukar och fukta dem med lite vatten. Placera dem noggrant under elementen du vill rengöra, men även direkt bakom dem, så att de hänger på väggen. Till exempel, om elementet är placerat under ett fönster, placera en tygremsa på fönsterbrädan, håll den på plats med något tungt föremål så att den avslutar bakom elementet.

Ta nu vilken hårtork som helst, sätt på den på maximal effekt (även om det är bättre att välja en kall luftstråle) och rikta in den i elementets olika skåror för att ta bort smutsen som automatiskt fångas upp av de olika fuktade trasorna arrangerade runt och under.

Om det finns smuts som är svårare att ta bort än enbart med luft ta i sådana fall hjälp av att ta bort smutsen inte endast med traditionella täcken, utan också med enkla trasor eller handdukar (även mikrofiberdukar) som du också kan knyta och sedan sticka in en del av den i öppningarna och gnugga upp och ner utan att få tyget att glida ut ur själva elementet.

Vissa gamla strumpor kan också komma till nytta, särskilt mjuka och tjocka: du kan sticka in änden av en pinne i strumpan, en pinne som är stadig men tillräckligt tunn, för att komma åt de svåraste punkterna.

Innan du avslutar, kör en gång till med hårtorken, och sedan är det bara att samla ihop alla använda tyger och tvätta dem i tvättmaskinen!

Advertisement