Skapa en falsk öppen spis till jul: upptäck många sätt att skapa en i ditt vardagsrum inför högtiden

av Titti Carlberg

16 December 2021

Skapa en falsk öppen spis till jul: upptäck många sätt att skapa en i ditt vardagsrum inför högtiden
Advertisement

Moderna hem inkluderar alltmer sällan installation av eldstäder: uppvärmningen anförtros andra lösningar, ofta centraliserade system eller kompakta kaminer som drivs på olika sätt. Således är den punkten av aggregation som var typisk för bostäder i det förflutna lite mindre, men det betyder inte att idén om öppen spis helt ska överges.

Faktum är att det finns olika metoder för att skapa falska eldstäder, mer eller mindre färdiga, och ibland även gjorda av återvunnet material, som kan se väldigt bra ut i vardagsrummet. De är lätta att bygga, billiga och blir en perfekt juldekoration att ställa i ett hörn som skapar den magiska atmosfären av högtiden. Läs vidare för att ta reda på hur man gör den.

En mycket enkel idé är att skapa strukturen med kartonger som tejpas ihop. För att täcka utsidan kan ett vitt ark fästas på strukturen och sedan täckas med sticklingar av färgad kartong, eller något annat material (även tyger eller EVA-gummi) som kommer att fungera som tegelstenar. Den vita "stucken" mellan dem blir helt enkelt tyget som kan skymtas under.

Advertisement

För den som vill ha ett mer förfinat arbete kan en träkonstruktion användas, även en återvunnen. Sedan kan du måla den för att dekorera tegelstenarna, eller kanske till och med använda självhäftande beläggningar till och med vinylplattor.

Ett annat material som kan användas är frigolit. Om du har överblivet från någon förpackning behöver du bara skapa parallellepipeder av lika storlek för de två sidopelarna, en kortare för det centrala segmentet som förenar dem och sedan en liten tjock skiva för hyllan ovanför. Även i det här fallet, för att skapa tegelstenarna kan du välja mellan de olika teknikerna för hand (genom att måla dem) eller genom att belägga med andra material.

Snyggt målad kartong blir ett perfekt resultat!

Och om du använder trä kan du måla det vitt istället för att skapa falska tegelstenar.

Advertisement

För de med en mer rustik och gammaldags look kan man även skapa överdelen, som om det fanns en skorsten. Det blir inte heller så tokigt om du sätter dit en papperseld i centrum av den.

Skulle du kunna tro att denna är skapad av kartonger?

Advertisement

Ett annat förslag för en eldstad med skorsten.

Ett väl färdigt verk av papp, med gråa tegelstenar och en fin sockel.

Advertisement

För att skapa tegelbeklädnaden kan du också täcka kartongstrukturen med papper (det går bra med tidning), och sedan måla det röda lagret först för att sedan fortsätta med linjerna på stuckaturen.

Och om du vill lägga till lister eller element i relief är det bara att limma fast dem på strukturen innan du går vidare till målningsfasen.

Vilken vill du skapa?

Advertisement