Några enkla naturläkemedel kan hjälpa dig att sova bättre

Hilda Maria Morgan

20 December 2022

Några enkla naturläkemedel kan hjälpa dig att sova bättre
Advertisement

Det är inte alltid lätt att kunna gå och lägga sig på kvällen, med sinnet fritt från tankar och i fullständig avkoppling, för att naturligt och utan problem glida in i sömnen. Ibland har man stressiga dagar och perioder och då är varje liten hjälp för att få nerverna att slappna av en värdefull resurs att kunna ta till.

En liten försiktighetsåtgärd som kan framkalla sömn, och i alla fall göra ögonblicket när du går och lägger dig mer behagligt, är att svepas in i en lätt parfym, en arom som verkligen gör att man slappnar av alla sina sinnen. Det är principerna bakom aromaterapi som är värda att prova åtminstone i dess enklare och mer "gör det själv"-aktiga former, som de som listas nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Aromerna som hjälper oss att slappna av och inducera sömn är olika, och det enklaste sättet att dra fördel av deras egenskaper är att använda deras eteriska oljor. De mest effektiva är oljorna som utvinns från växter är:

  • Lavendel, som också sägs lindra smärta och ofta ingår i sömnterapier;
  • Vanilj. Definitivt sötare, även detta är känt som lugnande;
  • Ros. Den blommiga parfymen par excellence används även i olika kosmetika som ska appliceras på kvällen innan man ska sova!
  • Jasmin: en av de mest eleganta och berusande parfymerna, den hjälper oss att sova på ett mer avslappnat och djupt sätt,
  • Sandelträ: lite som vanilj, den här parfymen är ganska intensiv, och där den förra är väldigt söt har denna istället en hartsaktig kvalitet som inte alla gillar. Men om det inte stör dig, är det en annan eterisk olja som är bra för att inge en vilsam sömn.

Hur man använder dem: det finns huvudsakligen två metoder.

  • Genom att droppa 4 eller 5 droppar väl fördelade på kudden, detta förnyas så snart du inte längre känner den valda aromen (vanligtvis var 3:e eller 4:e dag);
  • Impregnera en (eller flera) bomullsrondeller med 2 eller 3 droppar vardera, för in dem i örngottet. Istället för bomullsdynan kan du förstås också använda tygrester eller gamla handdukar.

Dessutom kan du leta efter aromatiska spridare som har just dessa dofter, även om det alltid är bättre att se till att de är 100 % naturliga parfymer, som de som finns i örtbutiker.

Har du någonsin provat dessa medel med eteriska oljor?

Advertisement