Vanliga misstag i köket: ta reda på vilka som är bäst att undvika

av Hilda Maria Morgan

03 December 2022

Vanliga misstag i köket: ta reda på vilka som är bäst att undvika
Advertisement

Det finns handlingar som vi kanske brukar göra av gammal vana, men som inte är de mest korrekta 😉

 

När vi pysslar i köket tillgriper vi vanligtvis en hel rad handlingar och vanor som vi lärt oss med tiden, handlingar som vi har vant oss vid utan att någonsin fråga oss själva om det finns ett bättre, mer korrekt sätt att utföra saken på. Ibland handlar alternativen bara om ökad effektivitet och påverkar inte maträttens framgång så mycket. Andra gånger skulle det dock vara bättre att använda något knep för att få ännu bättre resultat. Men det finns också handlingar som vi bör komma ihåg för att undvika att göra vanliga misstag som äventyrar preparatens hygien.

Nedan anger vi några finurligheter som kan göra skillnad i köket.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Vi vet alla att vi måste skölja grönsakerna ordentligt innan vi tillagar dem eller kryddar dem, men det är inte alla som vet att det ofta inte räcker att bara hälla rinnande vatten över dem. Om det inte är en fråga om sallad eller bladgrönsaker som vi kan tvätta med en centrifug, måste du använda händerna, och i vissa fall även någon borste, för att vara säker på att dessa mer specifika mekaniska rörelser klarar av att verkligen rensa grönsakerna från alla potentiellt skadliga ämnen som används i deras odling och lagring.

Advertisement
SatchmoAdams/Reddit

SatchmoAdams/Reddit

Upptining av mat: många gör det helt enkelt genom att ta ut maten ur frysen och låta den tina i rumstemperatur. Även när de är väl täckta rekommenderas inte denna praxis: det är bättre att hålla dem skyddade, men inne i kylskåpet. Det kommer att ta lite mer tid, men risken för att kontaminera maten minskar drastiskt.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

När vi måste lägga till torkad frukt till preparat, särskilt till bakverk, bör vi aldrig glömma att lägga den i vatten i några minuter eller mer, tills den återfuktas tillräckligt, blir mjukare och ökar lite i volym. Sedan torkar man den med hushållspapper eller rena kökshanddukar och kan stoppa ner den i degen. Om man gör så här kommer smaken och konsistensen blir mycket bättre.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Fortfarande kött: när du ska marinera det och därför smaksätta det med olika kryddor beroende på förberedelserna, är det alltid bäst att inte göra det för länge. Det rekommenderas att inte överskrida 20 minuter, i allmänhet, eftersom de sura ingredienserna som ofta finns i marinader (citron, vinäger och liknande) från och med då förstör köttets konsistens istället för att göra det mörare. Och om du vill tillsätta kryddor innan du bryner eller steker köttbitar i en stekpanna, är det bättre att strö dem på köttet först, vänta högst 15 eller 20 minuter (dutta bort den överflödiga fukten som kommer ur köttet med hushållspapper) och gå sedan vidare till matlagningen: på så sätt blir kryddorna inte för blöta av vätskan från maten och smaken blir mer intensiv.

Behöver du sedan hamra köttet, oftast när det gäller skivor, gör det då alltid genom att täcka dem med en bit bakplåtspapper eller rent matpapper, så att redskapen inte hamnar i kontakt med själva köttet.

Och sedan återstår bara att smaka och njuta av produkten efter all denna ansträngning!

Advertisement