Pumpamarmelad: förbered den enkelt hemma för att ha till ost eller till bröd

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2021

Pumpamarmelad: förbered den enkelt hemma för att ha till ost eller till bröd
Advertisement

Att tänka på en god ostbricka med lagrade och halvlagrade ostar tillsammans med honung och marmelad gör verkligen att munnen vattnas, liksom krutonger och bruschetta täckta med en slöja av marmelad som ett ovanligt mellanmål eller förrätt. Faktum är att det finns många marmelader som kan tillagas med grönsaker istället för med frukt: de har en mer avgörande smak, perfekta som tillbehör till salta rätter genom att ge dem en touch av sött - men inte för sött - vilket inte skadar.

Pumpan, en av de godaste ingredienserna under de kalla årstiderna, lämpar sig också för denna typ av beredning. Nedan följer några användbara tips så att du kan förbereda din hemlagade pumpamarmelad.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ingredienser som behövs för pumpamarmelad:

 • 1 kg pumpa
 • 400 gram socker (vitt eller farin, det du föredrar)
 • saft från en citron
 • skal från en halv citron
 • 1 tsk kanel (alternativt kardemumma)
 • 1 tsk mald ingefära (man kan också använda färsk ingefära, så länge man river den mycket fint)

Hur man gör pumpamarmeladen

 1. Förbered dina burkar om du inte redan har steriliserat
 2. Sätt på ugnen på 180 grader.
 3. Ta bort skalet och fröna från pumpan. Du kan hålla båda dessa åt sidan: fröna bakade i ugnen är utsökta bakade som mellanmål, och även skalet kan tillagas på liknande sätt!
 4. Tärna fruktköttet och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. De bör alla ligga på ett lager utan att överlappa varandra.
 5. Tillaga dem i en halvtimme tills de är väldigt mjuka.
 6. Flytta dem till en kastrull och mosa dem med en gaffel.
 7. Tillsätt socker, citron, citronskal, kanel och ingefära och blanda väl. Om du vill få en mycket jämn konsistens kan du vid denna tidpunkt ta hjälp av en stavmixer.
 8. Koka på medelvärme i ytterligare en halvtimme tills du får önskad konsistens: det ska bli en bredbar marmelad eller ta lätt med en sked, alltså varken för flytande eller för fast.
 9. Om du inte har steriliserat burkarna kan du göra det medan marmeladen kokar: tvätta dem och lägg ned dem i kokande vatten i en halvtimme, tillsätt eventuellt lite ättika i vattnet.
 10. När marmeladen är klar, häll den medan den fortfarande är varm i burkarna, stäng tätt och vänd burkarna uppochned för att skapa vakuum. Lämna dem i denna position under en natt, och ställ undan dem där du vill nästa dag.

Det finns också en snabbare version, för att skapa en söt pumpakräm som liknar denna marmelad, och som innebär användning av mikrovågsugn. Doserna bör såklart minskas kraftigt (även genom att använda 1/4 av det som anges ovan), för att bara förbereda en portion i en burk, vilket blir mer lätthanterligt: när massan skurits i bitar läggs den direkt i en mikrovågsugnsanpassad burk, tillsammans med ingefära, kanel och socker (det finns de som också lägger till en skiva äpple!); och om du vill, även en nypa salt. Stäng burken för att kunna skaka den och blanda ingredienserna väl, öppna sedan den igen och ställ den i mikrovågsugnen, låt koka i 12 minuter vid 500 watt.

Ta sedan ut den från mikron, låt den svalna under 20-30 minuter, alltid med locket öppet (du kan lägga en handduk på den) och du kommer att kunna konsumera den eller förvara den i kylen i en dryg vecka. Om den är för kall och kompakt när du tar ut den ur kylen kan du värma upp den igen i mikrovågsugnen under 3 minuter på låg effekt.

Smaklig måltid!

Advertisement