Vad får man aldrig glömma när man ställer köttet i kylen?

av Hilda Maria Morgan

25 April 2022

Vad får man aldrig glömma när man ställer köttet i kylen?
Advertisement

Kött är en del av många människors kost och i de flesta fall köps det och förvaras sedan i kylen för att sedan tillagas när det ska ätas. Andra gånger hamnar resterna av någon maträtt i kylen. Att ta vara på kylen är något vi brukar göra, men är vi säkra på att vi gör på rätt sätt, det vill säga utan att riskera att äta kött som inte har förvarats rätt sätt?

Vi vet alla att rått kött måste tillagas eller frysas snabbt, men även med tillagat kött finns det alltid ett behov av att ta ett grundläggande steg samt ta hänsyn till en rad andra viktiga faktorer.

via bestlifeonline.com

Advertisement
Wooden Earth - Wood Plates

Wooden Earth - Wood Plates

  • Tillagat kött ska alltid delas i mindre skivor eller portioner och helst lika stora, undvik att lägga undan det i hela bitar som är stora.
  • Den idealiska temperaturen för att kyla tillagat kött är 4 grader.
  • Du måste ställa köttet i kylen inom två timmar efter tillagning. Detta förhindrar bakterier från att föröka sig.

    Men om det tillagade köttet har utsatts för temperaturer över 30 °, kanske för att det serverades en varm dag, utomhus (picknick, luncher och middagar i trädgården, etc.) måste det kylas inom en timme efter tillagningen.

    Undvik oavsett att förvara köttet i kylen för länge: maxtiden varierar från maträtt till maträtt, men utseendet och lukten talar om för oss när det är för sent att konsumera det. I allmänhet anses det att kött bör konsumeras inom några dagar, och när det gäller korv eller bacon kan det maximala vara upp till en vecka. Men det här är vägledande tider: ju snabbare du äter det, desto mindre blir hälsoriskerna. Därför är det bäst att det inte går längre än en eller två dagar.

Riskerna: att äta kött som inte har kylts vid rätt tidpunkt och på rätt sätt kan få skadliga bakterier att växa, som E. coli och Salmonella. De är bakterier som kan orsaka mycket allvarliga hälsotillstånd hos vissa kategorier av personer med störst risk, såsom barn upp till fem år, vuxna över 65 år, immunsuppressiva personer och gravida kvinnor.

Visste du dessutom att det säkraste sättet att tina upp kött är att lägga det i kylen?

Source:

Image credit: Wooden Earth - Wood Plates

Advertisement