Slut på bakplåtspapper? Ta reda på hur du kan åtgärda situtionen med alternativa metoder

av Hilda Maria Morgan

27 November 2022

Slut på bakplåtspapper? Ta reda på hur du kan åtgärda situtionen med alternativa metoder
Advertisement

Bakplåtspapper är ett mycket praktiskt kökstillbehör för en myriad typ av matlagning och olika förberedelser. Det hjälper oss att inte få mat fastna på de olika plåtarna och kakformarna, och det kan av samma anledning användas även i beredningsfaserna innan tillagning, som när det ska stå mat i kylen några timmar innan vi går vidare med nästa steg. Men när du ska baka i ugnen och det inte finns något bakplåtspapper redo att läggas på botten av formen, vad ska du göra då?

Det kan i så fall åtgärdas med något alternativ, som väljas efter fallet. Vi anger några av dem nedan.

Advertisement
Amazon

Amazon

Mormors botemedel: smör och mjöl

Innan bakplåtspappret var detta det enda sättet att förhindra att det olagade preparatet fastnade i botten av plåtarna. Vi känner alla till proceduren: ta lite smör, som inte är kylskåpskallt, och gnugga det över hela plåten så att det lämnar ett tunt lager, och omedelbart efter strö det med en slöja av mjöl så att det fäster och täcker smöret. För att underlätta uppgiften kan du också lägga lite smör i plåten och sätta in den i ugnen medan den värms lagom länge för att precis smälta smöret, och sedan breda ut det på ytan med hjälp av en kökspensel.

Olivolja

Alternativet till smör är olja, som kan användas på ett väldigt liknande sätt, men var noga med att bara sprida ett tunt lager. Det är användbart, som i föregående fall, särskilt för att laga kakor och pajer, inklusive mat.

Aluminium

Silverpapper eller aluminiumfolie är användbart för matlagning i folie i ugnen, men det är lite mer riskabelt vid förberedelsen eftersom det sedan kan fastna under tillagningen. Det är därför det är att föredra, som ett alternativ till bakplåtspapper, med preparat som inte är för fuktiga. Dessutom leder den värme snabbare än bakplåtspapper, så ibland blir det nödvändigt att sänka temperaturen lite eller förkorta själva tillagningstiden.

Ingenting

Det finns fall där du också kan undvika att använda någon typ av skydd för plåtarna alls: till exempel när du ska rosta mat som frön eller baljväxter, men även brödskivor och liknande. Då är det trots allt inte så stor risk att de fastnar i botten av plåten, så i avsaknad av bakplåtspapper är det fortfarande inga problem.

Kort sagt, det bästa är att alltid ha det hemma, men även utan bakplåtspapper kan du fortfarande laga många delikatesser!

Advertisement