Är det bra kvalitet eller inte? Ta reda på hur du känner igen detaljerna som gör skillnaden på kläderna

av Hilda Maria Morgan

09 December 2022

Är det bra kvalitet eller inte? Ta reda på hur du känner igen detaljerna som gör skillnaden på kläderna
Advertisement

När vi handlar försöker vi alla välja kläder som är snygga, av hög kvalitet och till bästa möjliga pris. Men ibland kan sökandet efter ett fynd till varje pris ge oss obehagliga överraskningar. Eller så kan det hända att du vill handla i en butik som du inte känner väl, märkeskläder som du inte är bekant med och du vill förstå om det är värt att punga ut en viss summa pengar eller ej.

Ofta inser vi direkt kvaliteten på ett plagg: typen av tyg, snittet och tusen andra detaljer som gör skillnaden kan vem som helst se. Andra gånger är det dock nödvändigt att ha lite erfarenhet, eller snarare veta var man ska titta för att korrekt bedöma utförandet av ett klädesplagg. Här är några detaljer som är värda att kontrollera.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sömmen som förenar de tryckta delarna. Det är ingen oflexibel regel, men vanligtvis monteras exklusiva plagg så att sömmarna är osynliga. Det betyder inte bara att de ska vara gjorda så att de inte sticker ut, med lösa trådar och liknande, utan även att trycket på tyget sitter perfekt, som om det inte vore några avbrott av något slag. Att göra detta kräver mer tid och att skära bort delar av tyget, så det hela resulterar i högre kostnader men också en respektabel finish.

Tyget: genom att känna på tyget kan vi enkelt förstå om det är naturligt eller syntetiskt, och av vilken nivå det är. Men det kan också hjälpa att gnugga ihop bara två kanter av plagget för att se om det skapar ett slags ludd på ytan. I så fall är det ganska säkert att plagget tappar sitt utseende på bara några tvättar.

Lukten: ibland har vissa plagg en obehaglig lukt, vilket får en att tänka på illaluktande plast. Det kan bero på desinfektionsmedel som används på lagret, som också hjälper till att förhindra mögel eller andra problem. Den goda nyheten är att du bara behöver tvätta plagget några gånger för att aldrig känna det igen.

Advertisement
ellismarauder/Reddit

ellismarauder/Reddit

Blixtlås: de på plagg av hög kvalitet är nästan osynliga, därför syns inte taggarna eller skjutreglaget, som förblir täckta av tygets två flikar. Även om de är synliga skapar de knappast alltför uppenbara öglor, och de är helt klart sydda exakt, utan asymmetrier.

Färgen: vissa tygfärger, om de är av dålig kvalitet, kommer att släppa efter de första tvättarna. Ibland kan man se om det är det som väntar oss genom att gnugga en vit vävnad mot plagget: om det färgas kommer det också rinna ut i tvätten.

007-Bond-007/Reddit

007-Bond-007/Reddit

Sömmarna längs plagget är ibland inte symmetriska. I den meningen att man, speciellt med vissa byxor, kan se att de "vänder" sig runt benet längst ner. Det händer inte med noggrant tillverkade plagg, så det är ett tecken på ett ytligt utfört jobb. Visuellt är det inte särskilt snyggt, och framför allt kan det märkas när plagget bärs, att det inte faller som det ska.

Vilka detaljer lägger du märke till när du köper kläder?

Advertisement