Håll fogarna rena med hjälp av endast en produkt

av Hilda Maria Morgan

22 November 2022

Håll fogarna rena med hjälp av endast en produkt
Advertisement

Det är aldrig trevligt att lägga märke till de mörka linjerna mellan plattorna på golv och väggar runt om i huset: ju mer ytorna kanske är rena och glänsande, desto mer märker man kontrasten av dessa sprickor, det vill säga fogarna. Dessutom är det inte en enkel estetisk faktor, utan också en hygienisk: när vi märker smuts mellan plattorna betyder det förmodligen att inte bara damm och skräp har samlats i de mellanrummen, utan att det kanske också bildas mögel.

Det händer ofta i badrum eller till och med på baksidan av köket, särskilt nära spisar eller diskhoar, där det är lättare för fukt att samlas. Att rengöra fogarna noggrant, på golvet eller på väggarna, är ett hårt precisionsarbete, och det finns många specialverktyg eller till och med föremål som vi med fördel kan återvinna, men i alla fall är det alltid en insats som stjäl tid och energi. Så varför inte ta hjälp för att skjuta upp dessa insatser så mycket som möjligt? Detta kan uppnås genom att endast använda en enda produkt.

via @cleanthatup/TikTok

@cleanthatup/TikTok

@cleanthatup/TikTok

Som en städexpert på TikTok, Brandon skaparen bakom @cleanthatup, också visar oss, är den allierade som kan visa sig oumbärlig ett tätningsmedel för fogar. Det handlar om flytande produkter som är utformade just för de sprickor som täcker stuckaturen med en skyddande patina, vilket gör den vattenavvisande och mer motståndskraftig mot bildning av olika former av smuts. Detta innebär också att när vi använder produkter för att tvätta golvet eller väggarna, så rengörs även fogarna lättare.

De finns på marknaden, särskilt i butiker som specialiserar sig på hushållsarbete och gör-det-själv, och applikationen tenderar att alltid vara densamma. Som du också kan se i videon är de faktiskt ofta utrustade med en borste som gör att du kan lämna rätt mängd på varje fog. Vi behöver bara komma ihåg en rad försiktighetsåtgärder:

  • Tätningsmedlet appliceras endast på fogar som har blivit perfekt rengjorda och torkade. Så ta dig tid att bli av med smutsen, och eventuellt till och med genom att agera mot mögelfläckar med lämpliga medel. Låt det sedan torka helt innan du sätter igång med tätningsmedlet. TikTokern föreslår att man väntar 24 timmar, men kontrollera i alla fall att det inte finns damm, ludd eller hår i fogen innan du applicerar fogmassan.
  • Ofta är det produkter som tar flera timmar att torka helt, till och med en hel dag. Se därför till att inte använda det området så länge som är nödvändigt.
  • Om du av en slump trycker ut en för stor mängd produkt, som också hamnar på kakelplattorna, ha en trasa eller handduk redo och ta bort den genom att gnugga försiktigt.

Detta är ett noggrant jobb, men det innebär att investera tid först för att spara pengar senare. Har du redan provat detta?

Advertisement