Tvättmaskin: 8 misstag vi alla gör dagligen och som kan förstöra den

av Hilda Maria Morgan

09 December 2022

Tvättmaskin: 8 misstag vi alla gör dagligen och som kan förstöra den
Advertisement

Tvättmaskinen var en av 1800-talets bästa uppfinningar: apparaten, som nu har blivit en oundviklig närvaro i våra hem, gör att vi kan spara mycket tid med hushållssysslorna, eftersom att den tvättar åt oss och låter oss att ägna oss åt annat. Mycket ofta glömmer vi dock bort att precis som alla maskiner behöver även tvättmaskinen kontinuerligt underhåll för att fortsätta göra sitt jobb optimalt. Utan att nödvändigtvis utföra viktiga ingrepp måste vi dock se till att utföra alla nödvändiga operationer så att tvättmaskinen inte skadas i förväg.

Visste du att i stället gör vi alla vissa misstag när vi tvättar? Vi anger nedan 8 stycken, bland vilka du säkert kommer att känna igen några.

Advertisement

1. Tvättmedel

1. Tvättmedel

Creativo

Det första misstaget att undvika är att inte vara tillräckligt uppmärksam på de tvättmedel som används, både vad gäller kvalitet och kvantitet. Faktum är att ett icke-specifikt tvättmedel för tvättmaskinen kan producera för mycket skum och förstöra den: det är bättre att välja tvättmedel som är speciellt formulerade för tvättmaskinen, bäst är om det består av naturliga ingredienser för att bevara vår apparat. När det gäller kvantitet tenderar vi dock felaktigt att tro att genom att använda mer tvättmedel får vi bättre resultat, men så är inte fallet. Faktum är att för mycket tvättmedel orsakar samma överskott av skum som fel tvättmedel, vilket inte bara kommer att förstöra tvättmaskinen, utan också täcker fläckarna och hindrar tvättmedlet från att ta bort dem. Följ alltid tvättråden för rätt dos!

Advertisement

2. Rengöring

2. Rengöring

Creativo

Vi glömmer ofta att även tvättmaskinen behöver rengöras. Faktum är att det är mycket viktigt att regelbundet rengöra filtret för att undvika ansamlingar av smutsrester som kan täppa till det. Men låt oss också komma ihåg resten av tvättmaskinen. Det kan hända att vi känner dålig lukt från tvättmaskinen och när det händer tenderar vi att ignorera det och begränsa oss till att öka dosen tvättmedel. Men utan att gå så långt, låt oss komma ihåg att rengöra vår tvättmaskin regelbundet med en tom tvätt, kanske genom att tillsätta vinäger och bikarbonat: då kommer vår tvättmaskin alltid att vara sanerad, ren och fri från dålig lukt. När vi gör detta, låt oss också komma ihåg tvättmedelsfacket!

3. Överbelastning

3. Överbelastning

Creativo

Överbelastning kan också vara skadligt. Det är sant, när vi har bråttom är det lätt hänt att mycket smutstvätt samlas och frestelsen att tvätta allt på en gång är stor. Men detta kommer inte att köpa oss tid, tvärtom. I själva verket innebär en överdriven belastning större svårigheter att släppa igenom vatten och tvättmedel, vilket kommer att förhindra att tygerna blir djupt blöta och därför från att rengöras ordentligt. För att inte tala om att en överfylld trumma kan skada tvättmaskinens komponenter. Därför är det bättre att välja flera distinkta men effektiva tvättar än en enda tvätt som sedan måste upprepas flera gånger. Var också uppmärksam på tygerna: belastningen är olika beroende på vilka tyger som tvättas: med bomull kan du fylla trumman för 3/4, med syntet för hälften, med ull för 1/3.

4. Fläckade kläder

4. Fläckade kläder

Creativo

Om kläderna är mycket smutsiga är det viktigt att tvätta dem så snart som möjligt för att underlätta borttagningen av fläckarna. Låt oss också komma ihåg vikten av att förbehandla: för att ta bort de mest envisa fläckarna är faktiskt ett steg före själva tvätten nödvändigt, för att möjliggöra bättre rengöring. För utmärkta resultat utan att tillgripa aggressiva kemiska rengöringsmedel kan du använda Marseille-tvål, vinäger, bikarbonat eller salt och citron.

5. Fulla fickor

5. Fulla fickor

Creativo

Att inte kontrollera fickorna innan vi tvättar kläderna kan få oss att stoppa in även små föremål och pappersnäsdukar i tvättmaskinen som kan fastna i filtret eller i rören och förstöra vår tvättmaskin. För att inte tala om de outplånliga bläckfläckarna som pennor kan lämna på våra favoritplagg och tvingar oss att slänga dem. Så låt oss vara noga med att kontrollera fickorna väl och se till att alla är tomma. Ett annat användbart tips är att använda tvättpåsar för underkläder och småsaker: i slutet av tvätten hittar du utan tvekan samma antal strumpor som du hade i början. Och din tvättmaskin kommer att vara säker.

Advertisement

6. Vattnets hårdhet

6. Vattnets hårdhet

Creativo

Att försumma vattnets hårdhet är ett annat grundläggande misstag när man använder tvättmaskinen. Faktum är att hårt vatten kan förstöra plaggen och orsaka en ansamling av kalk inuti apparatens komponenter, vilket orsakar beläggningar som gör att de går sönder i det långa loppet. För att utvärdera ditt vattens hårdhet kan du göra ett litet test: fyll en flaska till 1/3 med kranvatten, tillsätt några droppar flytande tvål och skaka den. Om det bildas skum på ytan och vattnet förblir klart betyder det att vattnet är mjukt, annars är det hårt. Beroende på vattnets hårdhet behöver din tvättmaskin olika doser tvättmedel.

7. Placering av tvättmaskinen

7. Placering av tvättmaskinen

Creativo

Det händer ofta att tvättmaskinen skakar häftigt och förflyttar sig under centrifugeringsfaserna. Detta händer vanligtvis av flera skäl: golvet kanske inte är plant, transportbultarna har inte tagits bort eller stötdämparna eller tassarna är trasiga. I vilket fall som helst kan problemet med att tvättmaskinen skakar enkelt undvikas genom att se till att apparaten är korrekt placerad och plant.

Advertisement

8. Att inte separera plaggen

8. Att inte separera plaggen

Creativo

Att tvätta olika tyger i samma tvätt sparar oss såklart tid och tvättar, men det ger oss inte samma resultat vad gäller effektivitet. Faktum är att varje tyg har olika behov vad gäller temperatur och tvättid och att tvätta dem alla tillsammans kan orsaka skador på plaggen eller inte effektivt ta bort smutsen. Det är därför viktigt att separera plaggen efter tyg, var noga med att läsa tvätt-instruktionerna på etiketterna. Dina plagg kommer att tacka dig och hålla längre!

Och du, vilka misstag gör du med tvättmaskinen?

Advertisement