Oordning i hemmet: 10 dåliga vanor du sluta med direkt för att bli av med dem

av Hilda Maria Morgan

12 Oktober 2022

Oordning i hemmet: 10 dåliga vanor du sluta med direkt för att bli av med dem
Advertisement

Ett stökigt hus innebär inte bara ett estetiskt problem och en källa till obehag när man bjuder hem gäster: störningen har en negativ inverkan på de som bor i hemmets välbefinnande och skapar olika svårigheter och förseningar inte bara när det gäller att hitta föremål som begravts av oordningen, men också för att upprätthålla den vanliga städrutinen.

Om du är kroniskt oordningssam och trots att du har försökt ändra dig vid flera tillfällen har dina ansträngningar alltid visat sig ha varit förgäves, kanske du inte känner till att det finns flera omedvetna dåliga vanor som hindrar dig från att göra det. Ändra dina dåliga vanor och även röran kommer magiskt att försvinna från ditt liv! Vi listar 10 av dem nedan.

Advertisement

1. Lämna kläderna i tvättmaskinen

1. Lämna kläderna i tvättmaskinen

Creativo

Att tvätta är extremt tråkigt och ibland till och med irriterande, men att glömma att hänga upp tvätten när tvättcykeln är slut är kanske ingen god idé. Faktum är att genom att låta fuktiga kläder torka i ett slutet utrymme riskerar du att behöva tvätta om tvätten en andra gång, eftersom tvätten utvecklar en obehaglig lukt av fuktig. Vilket inte är så smart, eftersom det kommer att kosta dig dubbelt så mycket tid och ansträngning!

Advertisement

2. Lämna bordet belamrat med föremål

2. Lämna bordet belamrat med föremål

Creativo

Det är utan tvekan bekvämt att ha allt du behöver nära till hands och vi behöver alla en plats att lämna allt vi tar med in i huset men in vet var vi ska lägga, men att lämna dina föremål på bordet tills det är helt igenfyllt kommer att ge ett mycket kaotiskt intryck till ditt hem. Vi vet att det är tröttsamt, men ansträng dig för att hitta en plats för allt du har i handen och avsätt ett slutet utrymme för funktionen "lägga allt möjligt". Ditt hem kommer omedelbart att verka mer ordningsamt, renare och mer elegant!

3. Samla saker

3. Samla saker

Creativo

Vi är säkra på att ditt hus inte är så rörigt att du inte kan sätta det ena steget framför det andra på golvet utan att trampa på något, men är du verkligen säker på att alla föremål du samlat på dig genom åren faktiskt är användbara? Prova detta: öppna ett skåp i taget, en låda efter den andra och sålla igenom alla dina föremål, lägg åt sidan de vars användbarhet du inte är 100% säker på. Vi slår vad om att du kommer att få ett berg av föremål som har legat oanvända i dagar, veckor, kanske månader eller till och med år.

Försök nu att göra dig av med de saker som inte är väsentliga, det kommer inte att vara lätt, men vi garanterar att när operationen är klar kommer du att känna dig mycket lättare. Och ditt hem kommer säkert att tacka dig!

4. Gör inte iordning innan du ska gå ut eller sova

4. Gör inte iordning innan du ska gå ut eller sova

Creativo

Vi har alla ständigt bråttom, det är sant. Men att lämna huset eller att gå och lägga sig och lämna föremål utspridda här och där, disk i diskhon och sängen obäddad hjälper verkligen inte att hålla ordningen. Med dina saker ska det vara som i tankarna. Så försök att ersätta brådskan med vanan att ta 10-15 minuterkvällen innan du går och lägger dig; gör i ordning det du har flyttat på under dagen, samla ihop smutsiga kläder, diska, slänga soporna. Förbered frukostbordet och kläderna inför nästa dag. Du kommer att se att det också blir mycket lättare att hålla ditt hem snyggare och renare.

5. Att ha skorna på inomhus

5. Att ha skorna på inomhus

Creativo

I Japan är det vanligt att lämna skorna i hallen man de går in i huset och många är vi som känner till detta sedan vi under vår barndom tillbringade våra eftermiddagar med att titta på tecknade filmer. Japanerna, ni vet, ligger alltid steget före när det kommer till organisation och även denna gång har de rätt. Att ha skorna även inomhus lämnar faktiskt spår av jord och skräpgolvet och kommer också att smutsa ner våra mattor, med en avgjort obehaglig effekt.

Advertisement

6. Att glömma kläderna på torkställningen

6. Att glömma kläderna på torkställningen

Creativo

Samma sak som sades för tvättmaskinen gäller även tvätt som redan har torkat. Vi är övertygade om att eftersom de är rena kan vara kvar där även i veckor utan att något händer, men är vi verkligen så säkra? Faktum är att kläderna som hänger kvar på torkställningen kan i det långa loppet bli dammiga eller fyllda med päls från dina husdjur. Och är det verkligen så bekvämt att gå och hämta kläder från torkställningenmorgonen, eller skulle du spara tid på att hämta dem direkt från garderoben? För att inte tala om irritationen att ha torkstället mitt i vägen. Lägg tillbaka allt så fort det är torrt: du slipper dåligt humör och huset blir mer ordningsamt.

7. Att ta med onödiga föremål hem

7. Att ta med onödiga föremål hem

Creativo

Det snabbaste sättet att göra i ordning i ditt hem är att göra dig av med onödiga saker. Och för att detta ska lyckas är det viktigt att du undviker att ta med dig hem saker som du egentligen inte behöver och som bara skulle skapa mer förvirring: onödiga souvenirer, symboliska presenter, flygblad, gamla tidningar, tidningar, kvitton. Likaså är det viktigt att undvika att behålla dubbla föremål: har du precis köpt en ny stekpanna för att ersätta den gamla och slitna? Undvik att spara den utbytta stekpannan för säkerhets skull: kasta den så snart den nya kommer innanför din dörr.

Advertisement

8. Att använd smutsiga rengöringsverktyg

8. Att använd smutsiga rengöringsverktyg

Creativo

Kanske städar du ditt hus varje dag, men rengöringsverktygen, rengör du dem någon gång? Rengöring är avgörande för att verktygen ska fortsätta att fungera korrekt: tvätta alla dina verktyg omedelbart efter användning och, när de är utslitna, kasta dem och byt ut dem. Detta gäller för disksvampar, borstar, kvastar, moppar, trasor, handdukar och spadar. Och var noga med att använda ett verktyg för varje område i huset: du undviker korskontaminering om du använder två olika svampar för badrummet och köket.

9. Använd endast dammsugaren på golvet

9. Använd endast dammsugaren på golvet

Creativo

Dammsugaren är en mycket användbar apparat i hemmet och att bara använda den på golvet är en underdrift: ingenting kan skapa oordning som damm på möbler, soffor, mattor, hyllor, hyllor, element, madrasser och svåråtkomliga hörn. Ta fram dammsugartillbehören från garderoben och lär dig hur du använder dem; rummen blir genast mer attraktiva!

Advertisement

10. Att inte regöra kylskåpet

10. Att inte regöra kylskåpet

Creativo

Vår mat slutar inte att riskera att bli dålig så fort den väl når kylskåpet: den kan fortsätta att kontamineras om den kommer i kontakt med dåliga produkter. Se till att du inte förvarar utgångna produkter, öppna förpackningar, övermogna frukter och grönsaker eller matrester: gör i ordning kylen med jämna och täta mellanrum, och ägna dig minst en gång i månaden åt en noggrannare rengöring av hela apparaten. Att öppna dörren och se väggarnas skinande vita kommer bara att lyfta ditt humör och få ditt hem att se finare ut.

Hur många av dessa 10 vanor har du anammat, även om det är omedvetet? Hur många kommer du bryta omedelbart?

Advertisement