Julkompositioner med ljus: 12 idéer för att lysa upp högtiden

av Hilda Maria Morgan

18 November 2022

Julkompositioner med ljus: 12 idéer för att lysa upp högtiden
Advertisement

När man funderar på att dekorera sitt hem till jul är det omöjligt att inte tänka på ljusen: de kan vara ljusslingor av olika slag, men även innan tänkte man alltid på stearinljusen, som förblir en integrerad del av julpyntet t.o.m. i dag. De skapar en oefterhärmlig atmosfär varje gång man tänder dem, men på julen blir de extra magiska.

Det finns inget behov av att engagera sig i komplicerade och dyra kompositioner: även de rätta idéerna och kombinationer av material som är lätta att hutta räcker för att skapa minnesvärt pynt. Ta en titt på idéerna nedan.

Det behöver inte vara själva ljuset som har julfärger eller dekorationer: det är lättare att sätta ljuset i en ljushållare som inger julkänsla, redo att tas fram i rätt ögonblick.

Advertisement

I lådorna med julpynt kan man alltid förvara lite plastbär och låtsasväxter, så behöver man bara ljus och upp och nervända vinglas för att smakfullt dekorera bordet på kort tid.

Ett doftljus som du gillar, en träskiva, en kotte, en plastgran och så eventuella extra dekorationer som du gillar. De tar inte tid men de blir riktigt söta!

Ett tidlöst projekt: klä in utsidan av ett glas eller ljusstake med kanelstänger.

En vacker glasskål, med julpotpurri i mitten där ljuset står. Tänk vilken god doft!

Advertisement

Lite garn, stjärnanis, så kan du dekorera vilket ljus som helst till dina julfester.

Varför inte använda en bit intakt bark som bricka att placera ljus och kanske frukt på?

Advertisement

Ännu flera träskivor, med figurer som är typiska för julen, är en enkel och fängslande idé.

En metallhink och massor av löv och kottar för att rama in ljuset i mitten.

Advertisement

Vita ljus på kaminkaten. För att ge dem julkänsla behöver du bara en grankvist som hänger upp och ner på sidan, fäst med snöre.

Föredrar du något mindre konventionellt? Våga använda svarta ljus i en dekadent komposition.

Advertisement

Eller gå loss med färgglada och poppigt färgade ljus och ljushållare, allt pynt runt omkring kommer att inge julstämning till detta riktigt muntra sammanhang.

God jul!

Advertisement