3 naturliga recept för att ta hand om huden på dina händer

av Hilda Maria Morgan

11 December 2022

3 naturliga recept för att ta hand om huden på dina händer
Advertisement

Många av oss ägnar inte samma uppmärksamhet åt handvård som vi gör på kropps-, ansikts- eller hårvård. Kanske kommer vi ihåg att använda lämpliga produkter först när vi känner att huden stramar, eller vi ser att den är särskilt torr eller skadad av kylan. Och vi skyddar inte alltid huden på våra händer när vi gör hushållssysslor eller underhålls- eller trädgårdsarbeten runt om i hemmet.

Istället behöver denna del av kroppen som praktiskt taget alltid är i rörelse rätt uppmärksamhet, med försiktighetsåtgärder, krämer och kanske till och med periodiska behandlingar. Hemma kan du till exempel hjälpa dina händer genom att förbereda helt naturliga produkter för återfuktade och mjuka händer. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Pexels

Pexels

Till exempel kan honung användas. Speciellt verkar det som att den så kallade "råa honungen", det vill säga opastöriserade, är bättre än de mer raffinerade produkterna, eftersom den innehåller en större mängd pollen och propolis - ingredienser som vi ofta hittar i hudvårdsprodukter.

Honungen kan användas ensam eller blandas med andra ingredienser. I vilket fall som helst är det dock alltid bäst att göra ett test på en liten del av huden för att kontrollera om det uppstår några allergiska reaktioner inom en period av minst 20 minuter från applicering: om du inte märker någon irritation, då är det mycket troligt att du kan använda honung direkt på huden.

Tvätta händerna väl och applicera sedan en liten mängd honung på dem, tillräckligt för att massera den över hela huden, genom att försiktigt gnida händerna. Låt verka i några minuter och skölj sedan bort eventuella rester utan att använda tvål igen.

Advertisement
Pexels

Pexels

En annan användbar ingrediens för hudens hälsa är havre. Köp vanliga havregryn (inte sötade som finns i vissa frukostartiklar, utan de som passar till gröt) och när du vill kan du förbereda en handbehandling med:

  • 100 gram havregryn
  • 50 ml mandelolja
  • 5 droppar, om du vill, av en valfri eterisk olja

Efter att ha pulveriserat havren, fyll en liten skål som är stor nog att doppa händerna i med varmt vatten, lös upp havrepulvret, tillsätt oljorna och rör om. Blötlägg sedan händerna i 10 minuter och klappa till sist dem torra med en ren handduk.

Pexels

Pexels

Havre kan också användas med olivolja, på ett mycket liknande sätt som det som anges ovan. Olivolja kan även blandas med lite sheasmör. Du behöver 30 gram för 30 ml olja. Även i det här fallet kan du parfymera med 3 eller 5 droppar eterisk olja efter behag.

Dessa är mycket enkla och naturliga botemedel, men vi uppmanar dig alltid att kontrollera att du inte har allergiska reaktioner mot någon av ingredienserna i de olika gör-det-själv-produkterna innan du applicerar dem på kroppen.

Advertisement