Aromterapi och koncentration: de 8 perfekta parfymerna för att stimulera även din kreativitet

av Titti Carlberg

03 April 2024

Aromterapi och koncentration: de 8 perfekta parfymerna för att stimulera även din kreativitet
Advertisement

Kopplad till den mest instinktiva delen av vår hjärna och de medel med vilka vi närmar oss och upptäcker världen är luktsinnet, vårt mest uråldriga och ofta ignorerat sinne, även om det alltid har spelat en avgörande roll i vårt beteende. Hur ofta brukar du uppfatta en viss lukt och ändrar ditt beteende efter den? Du kanske kände en lukt som tog dig tillbaka till din barndom och du kände dig omedelbart tillfreds, eller tvärtom, dina näsborrar stördes av en obehaglig lukt och du kände omedelbart ett behov av att flytta dig längre bort från personen eller platsen varifrån lukten kom.

Aromterapi utnyttjar luktsinnets förmåga för att påverka vår attityd för att främja ett tillstånd av välbefinnande, genom att använda olika aromer för att generera exakta sinnestillstånd och med spridningen av smartworking kan det visa sig vara väldigt användbart för att skapa en unik, produktiv och kreativ atmosfär i sitt hem för att uppmuntra koncentrationen.

Låt oss upptäcka de 8 bästa aromerna för att främja koncentration och kreativitet, både hemma och på arbetsplatsen.

1. Citrusfrukter

1. Citrusfrukter

Marco Verch/Flickr

Citrusfrukter som grapefrukt, apelsin, citron och bergamott är perfekt för den som behöver extra energi på morgonen. Det kan lindra spänningar och främja en ökning av energinivåer, citrusfrukter hjälper oss att komma in i den produktiva sfärden som är typisk för arbetsplatsen och låter oss samtidigt behålla hög koncentration.

Advertisement

2. Rosmarin

2. Rosmarin

formulatehealth/Wikimedia Commons

Rosmarin har bevisat positiva effekter på minnet och uppmärksamhet genom att förbättra humöret, minska trötthetskänslan och har en lugnande effekt. Denna arom kan därför visa sig vara väldigt användbar under videokonferenser och långa möten, men också i stunder då vi måste vara skärpta både i minnet och tänkandet som när vi studerar.

3. Ceder

3. Ceder

kanokinaturals.com

En doft som ingjuter styrka, värdighet och mod, perfekt i tider av förändring för att hjälpa oss att möta event med största möjliga lugn, men även för att stödja och stärka självkänslan. Denna arom är perfekt för dem som är rädda att förlora sin produktivitet genom att arbeta hemifrån.

4. Citrongräs

4. Citrongräs

youwish.nl

Citrongräs eterisk olja har många användbara egenskaper för vårt välbefinnande och i aromterpai kan den vara ett giltigt hjälpmedel för att motverka trötthet och minska på spänningar, främja lugn, avslappning, koncentration och skärpa. Denna arom kan också visa sig vara användbar om bristen på energi och koncentration orsakas av sömnlöshet, eftersom den tack vare sina avslappnande egenskaper kan främja god vilsam sömn.

5. Jasmin

5. Jasmin

Amazon

Jasmin är en perfekt arom vid tillfällen som möten, videokonferencer, intervjuer och mer allmänt när det finns ett behov av att träffa människor, eftersom det främjar avkoppling i mellanmänskliga relationer, samt förbättrar optimism och positivitet.

Advertisement

6. Ingefära

6. Ingefära

Pexels

Känd sedan urminnes tider som ett användbart botemedel för dess desinficerande och matsmältningsförmåga, ingefära används i aromterapi för att ladda energi: det främjar koncentration och urskillning, håller oss skärpta, memorera data och ordna om minnen, men också för att öka reflexerna.

7. Pepparmynta

7. Pepparmynta

fragrance-with-benefice.com

Universellt förknippad med friskhet och energi, pepparmynta kunde inte saknas i vår lista: bland de mest lämpade för att främja koncentration, aromen hjälper att bekämpa trötthet och främjar mental skärpa.

Advertisement

8. Kanel

8. Kanel

Needpix

Vi avslutar med kanel, en söt och varm doft, som alltid har förknippats med julhögtiden och som kan höja och främja gott humör. Dess omslutande värme skapar en avkopplande och inbjudande atmosfär som stimulerar motivation, koncentration och produktivitet.

Hur man använder aromer för att främja koncentrationen

Hur man använder aromer för att främja koncentrationen

Pexels

Men hur använder man dessa aromer för att främja koncentrationen? Det finns många användbara metoder:

  • det mest klassiska är användningen av en diffusor för eteriska oljor: några få droppar i diffusorvätskan är tillräckligt för att omsluta ett rum med en uppiggande arom;
  • man kan skapa en pot pourri genom att anpassa den som man själv föredrar och placera den nära arbetsstationen eller skrivbordet;
  • om man inte har en diffusor för eteriska oljor kan man använda ånga: ställ en kastrull vatten på en värmekälla (en spis, kamin eller radiator) och tillsätt de valda kryddorna, aromatiska örter eller eteriska oljor; det kokande vattnet sprider en behaglig doft i hela rummet.

Vilken av dessa är din favoritdoft?

Advertisement