Porslinshud: de 10 stegen i koreansk hudvård för att föryngra ansiktet

av Hilda Maria Morgan

30 Maj 2023

Porslinshud: de 10 stegen i koreansk hudvård för att föryngra ansiktet
Advertisement

När man beundrar den perfekta huden hos många koreanska kvinnor, som väldigt ofta verkar se många år yngre ut än deras faktiska ålder, kan man undra om inte allt beror på genetik, smink eller någon annan hemlighet. Även om de två första faktorerna inte kan ignoreras, kan porslinshyn, lysande och fri från brister, uppnås med konstant omsorg, eller snarare en daglig skönhetsrutin (den berömda skincare) som tar hänsyn till många faktorer och aldrig prioriteras bort genom några grundläggande steg .

Hela ritualen består av tio steg och tar lite tid. Inte alla utför den dock varje dag: i själva verket finns det olika sätt att anpassa skönhetshemligheterna hos koreanska kosmetika, även känd som k-beauty, till ens behov. Ta reda på mer genom att läsa vidare.

De 10 stegen

Tio produkter för att rengöra huden på djupet, genom att börja med att ta bort smink och sedan gå vidare till de olika faserna av återfuktning och behandling av de olika problem som man kan ha, inklusive behandlingar för ögon och mun. Vi tar en närmare titt:

1.       Rengöring fas 1: ett rengöringsmedel i en oljig formulering, för att ta bort smink och/eller djuprengöra. Om du föredrar att ta bort det värsta med en sminkborttagare (även micellärt vatten är bra), börja med det men försumma inte detta rengöringssteg. Produkterna har en fet konsistens som sedan, när de väl masserats in i huden, blir mer skummig eller krämig och blir därför lättare att skölja bort. I denna fas tar vi hand om att eliminera talg, orenheter och det lager som solkrämerna lämnar.

2.       Rengöring fas 2: ett rengöringsmedel (som i föregående fall handlar det om en cleanser) som skummar, eller i alla fall vattenbaserat. Ett andra rengöringssteg används för att se till att alla orenheter som orsakar utslag eller akne försvinner. All smuts som kan tvättas bort med vatten (damm, svett) kommer att lossna i detta skede.

3.       Exfoliering: detta steg rekommenderas två gånger i veckan och inte mer, och för känslig hud till och med bara en gång. Använd en kemisk peeling, inte skrubb. Här tar du bort döda celler och täpper igen porerna och förbereder på så sätt huden för att bättre ta emot efterföljande behandlingar.

4.       Tonic – sista steget i förberedningsfasen av huden. Den tjänar till att ta bort eventuella rester av produkterna som använts tidigare och reparerar hudbarriären, så att den bättre kan absorbera följande fuktgivande produkter.

5.       Essens: kanske det mest "särskilda" steget, eftersom det använder en kategori av produkter som gjorts kända av koreansk kosmetika. Det handlar om lotioner, ibland i form av en mycket lätt kräm, ibland vattnig, ibland bifasisk (beroende på ingredienser, aktiva ingredienser och eftersträvade syften), som pickas över hela huden med fingertopparna och handflatorna, tills de är helt absorberade. Ingen massage!

6.       Olika behandlingar, framförallt serum, men även boosters eller ampuller, alltid beroende på vilket syfte du har (akne, rynkor, hudfläckar med mera).

7.       Shaped sheet mask, den berömda sheet masken som placeras på ansiktet. De är alltid och framför allt återfuktande, men de kan också minska rodnad, minska porer och göra tusen andra saker, med formuleringar baserade på vilken naturlig eller icke-naturlig ingrediens som helst. De ska inte göras varje dag, utan bara en eller två gånger i veckan.

8.       Ögon: anti-rynkbehandlingar, mörka ringar, svullnad och så vidare. Oavsett vad din favoritögonkontur är, nu är det dags att använda den.

9.       Läppar: återfuktande sticks, mjukgörande medel eller till och med masker för natten, sätt på dem nu!

10.   Återfuktande kräm: gel, lotion, tjock kräm, emulsioner, masker som lämnas på under natten... Det finns något för alla behov, beroende på om du använder den på dagen eller natten, och vilken konsistens du föredrar.

11.   Solskydd: ingen dag kan mötas utan att skydda huden från skadorna från solens strålar, och det finns många formuleringar, något för alla behov.

Advertisement

Man förväntas inte att göra allt detta varje morgon och varje kväll, men det är ändå bra att dagligen åtminstone ta hand om rengöring, följt av ett ansiktsvatten, essens och dag- eller nattkräm!

För att vara säker på att man använder solskyddsmedel föredrar vissa att använda en foundation eller BB-krämer som har det i sig, eller sticks som jämnar ut hyn genom att få porerna att försvinna!

Alltså kan du för varje dag också ta för vana att begränsa dig till det absolut nödvändigaste... Vilket redan är krävande som det är.

Och välj sedan vilket mål du vill sikta på varje dag! På så sätt kommer du att använda den bästa kombinationen av produkter, utan att riskera att blanda olika aktiva ingredienser som i kombination gör att deras respektive funktioner avbryts. Du kan kanske använda en grundläggande hudvård under dagen, och sedan på kvällen varva efter dagarna: en gång kan du koncentrera dig på rynkor, en på hyperpigmenteringen som orsakar fläckar, en kväll kan du exfoliera och så vidare.

Advertisement

Har du testat denna skönhetsritual made in Korea ännu?

Advertisement