Finnar och pormaskar: prova dessa naturliga hemgjorda aknebehandlingar

av Titti Carlberg

20 Februari 2022

Finnar och pormaskar: prova dessa naturliga hemgjorda aknebehandlingar
Advertisement

Akne är ett mycket utbrett problem hos världens befolkning: om det för många är ett tillstånd som visar sig nästan bara under tonåren, så är det för många andra fortfarande ett problem att hantera i vuxen ålder. Oavsett om det visar sig i form av enkla pormaskar eller så kallade finnar, så orsakas det av att hudens porer är blockerade, som är fyllda med talg och döda hudceller. När porerna täpps till på detta sätt blir de grogrund för spridning av bakterier (Propionibacterium acnes). Även genetiska faktorer, kost, stress eller hormonell obalans kan ha stor inverkan och för att eliminera problemet på ett systematiskt sätt är det alltid bra utreda saken med en läkare som kan ange lämpliga terapier. 

Men om du vill prova några naturläkemedel som du kan förbereda hemma för att bekämpa akne, kan du prova dessa enkla recept.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Äppelcidervinäger

De organiska syrorna i denna vätska hjälper till att döda bakterier som orsakar akne och får ärren att blekna. Det är dock ett ämne som ska undvikas om du har känslig hud, och användas väl utspätt, då det kan orsaka irritation. 

Blanda en del äppelcidervinäger med 3 (eller 5) delar vatten och använd blandningen för att stryka med en bomullstuss på ett väl tvättat ansikte. Låt det verka i 15 sekunder och skölj noggrant. Klappa ansiktet torrt. Du kan upprepa behandlingen en gång om dagen.

Ansiktsmask med honung och kanel

Även dessa två naturliga ingredienser kan också bekämpa bakterier och minska hudinflammationer som orsakar uppkomsten av finnar och pormaskar.

Blanda 2 matskedar ekologisk honung och en matsked kanel i en skål tills du har en krämig konsistens som du kan sprida i ansiktet, alltid efter att du har tvättat det noggrant. Låt verka i 10 till 15 minuter och skölj noga med varmt vatten, torka försiktigt ansiktet.

Tea tree olja

En olja med tusen fördelaktiga egenskaper, den verkar mot hudirritationer och dödar bakterier som orsakar akne. Även i detta fall är det ett ämne som ska spädas ut: 1 del tea tree olja ska lösas i 9 delar vatten. Doppa en bomullstuss i blandningen och applicera lokalt, endast på de drabbade områdena. När det har torkat kan du smörja in huden med fuktkräm för ansiktet. Även detta är en procedur som kan upprepas en gång om dagen.

Grönt te

Polyfenolerna i grönt te är en värdefull allierad i kampen mot akneframkallande bakterier. Dessutom är grönt te rikt på antioxidanter, så det räcker om du förbereder en normal infusion (låt det dra i 3 till 4 minuter), vänta tills det har svalnat och använd det i ansiktet med hjälp av bomull eller häll det i en sprayflaska och spraya det i ansiktet. Låt det torka in och skölj sedan lätt.

Även om detta är naturliga ingredienser är det alltid bra att vara säker på att du inte har intoleranser eller allergier mot dessa produkter. Applicera lite på huden i armbågsvecket och kontrollera efter eventuella reaktioner i 24-48 timmar innan du använder produkten i ansiktet. Och rådfråga alltid en expert om du vill vara säker på att du kan använda produkterna utan problem.

Advertisement