Sparstrategier: tips för att spendera mindre, från räkningarna till handligen

av Hilda Maria Morgan

14 November 2022

Sparstrategier: tips för att spendera mindre, från räkningarna till handligen
Advertisement

Att spara är ett alltmer grundläggande behov. Man lyckas inte alltid perfekt, men att prova leder säkert till resultat. Och mycket beror också på vilka val man gör.

Man tror alltför ofta att små dagliga knep inte förändrar mycket i hanteringen av familjens budget och hemmets ekonomi. Så är det inte alls. Varje liten gest, när det kommer till besparingar, kan förändra något, på gott och ont. Och detta händer särskilt om alla små handlingar stämmer överens.

I detta avseende har vi utarbetat en liten handbok med tips och tricks, uppenbarligen triviala, men mycket användbara och effektiva. Genom att fortsätta läsa förstår du bättre vad vi pratar om.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Den första källan till konsumtion i hemmet, som är en av de resurser vi använder mest, är utan tvekan elektricitet. Att spara pengar på det, vidta några dagliga försiktighetsåtgärder, kommer säkert att vara positivt. Det finns inte många saker att göra, men de man kan göra kan göra skillnad:

 • Välj energisnåla glödlampor (LED rekommenderas).
 • Tänd lamporna så lite som möjligt under dagen, speciellt under de timmar då du kan utnyttja solens ljus på bästa sätt.
 • Undvik att lämna apparater och laddare som du inte använder med kontakten ansluten till strömförsörjningen.
 • Studera de tider då elen kostar som minst välj dem för användning av tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin.
 • Lämna inte din TV eller andra enheter i standbyläge.

Advertisement
Piaxabay

Piaxabay

Gas är en annan mycket viktig resurs som vi utnyttjar och betalar dyrt för. För att försöka begränsa dessa kostnader:

 • Var noga uppmärksam på husets varmvattensberedare, se till att alltid ha ett bra underhåll och att den är i de förhållanden som krävs för att den ska fungera för att undvika onödigt slöseri. Om du inte har rätt kunskap för att ta hand om underhållet, kommer en pålitlig rörmokare självklart att kunna ge dig rätt råd.
 • Var också uppmärksam på varmt vatten, undvik att använda för mycket när det inte är nödvändigt.
 • När det gäller uppvärmning av huset, försök att slå på elementen endast under de kallaste timmarna. Genom att försöka värma huset med solljus när det är direkt sparar du mycket på gasen. Och oavsett, varje gång du slår på dem, se till att rummen är välisolerade och att det inte finns någon dispersion. Du kan göra detta genom att ordentligt stänga fönsterkarmarna på balkonger och fönster och varje dörr genom vilken rummen kommunicerar.
 • Jämfört med användningen av gas i köket, förutom att föredra vattenkokare framför spisen för att värma vatten, kan du anta strategin "passiv matlagning". I grund och botten handlar det om att använda så lite gas som möjligt för matlagning och ta vara på den värme som finns kvar efter att spisen stängts av. För att laga pasta till exempel, låt vattnet koka upp med locket stängt, släng i pastan och koka den ett par minuter på spisen utan lock. Stäng sedan av värmen och fortsätt att koka pastan i det kokheta vattnet med locket stängt och vänta ett par minuter längre än vad som görs för den traditionella tillagningstiden.

Pixabay

Pixabay

För att minska vattenkostnaderna är det tillrådligt, även här, att minska på slöseriet. Så:

 • Föredra dusch framför badkar och stäng alltid av vattnet medan du tvålar in dig.
 • Stäng av kranen medan du löddrar disken. Det verkar som ingenting men det är väldigt viktigt.
 • Försök att samla upp överskottsvattnet för att inte slösa bort det, till exempel när du spolar det i väntan på varmvattnet. Det uppsamlade vattnet kan bland annat användas för att rengöra eller vattna växterna.

Pixabay

Pixabay

Och så har vi kommit till handlingen. Även i det här fallet kan några smarta små knep bara förbättra situationen för din ekonomi. Alltså:

 • Undvik att gå till mataffären utan en klar uppfattning om vad du ska köpa och den budget du har att spendera. Försök alltid att göra en lista först, med hänsyn till, i detalj, allt du behöver under veckan. Du kan också ta hjälp genom att göra en meny, så blir listan enklare.
 • För personlig hygien och för huset, välj storpack, påfyllningar, allrengöringsmedel och återanvändbara produkter, snarare än engångsartiklar.
 • Köp säsongens frukt och grönsaker. Det kommer att vara bra för din plånbok, miljön och din hälsa.

Var försiktig med stora, superannonserade och därför dyrare märken.

Vilka av dessa strategier använder du dig redan av?

Advertisement