10 fantastiska idéer för att dekorera vardagsrummet med stilfulla hyllor och skåp

av Hilda Maria Morgan

08 November 2022

10 fantastiska idéer för att dekorera vardagsrummet med stilfulla hyllor och skåp
Advertisement

Soffor, fåtöljer, ett bord och kanske en mediastation med TV, ljudanläggning med mera. För många av oss är dessa de väsentliga delarna av ett vardagsrum där man kan koppla av ensam eller i sällskap, men det finns alltid något annat som inte kan saknas: någon form av hyllor, skåp eller nischer av olika slag, som utöver att bl.a. skapa utrymme för förvaring av föremål av olika slag, även är där för att inreda rummet med smak och sammanhållning.

Om du behöver fylla en tom vägg eller hitta plats för ytterligare en stödpunkt, kan du låta fantasin flöda med startpunkt från de olika alternativ som vi visar dig nedan.

Advertisement

Stegar lutade mot väggen: det började med riktiga pinn-stegar, även mycket rustika sådana, för att sedan påverka möbelvärlden, som nu ser många möbler med väsentliga och lätta linjer som anpassar idén om den stödda stegen mot väggen på många olika sätt.

Advertisement

En annan typ av hyllor som lämpar sig för moderna miljöer, som inte tynger ner inredningen, är alla de av trä som inte är särskilt djupa. De skapar ingen förvirring på ett visuellt plan, de kan också ha former som inte är helt symmetriska, och växter kan också placeras på dem för att pynta det hela.

Svävande hyllor fortsätter också att fascinera och vara populära, särskilt om de fyller nischer i murverket. Många hyllor, också mycket rymliga, kan förse väggen med ett stöd för vilken typ av föremål som helst.

Och på tal om murade nischer, det finns de som skapar dem i efterhand, med hjälp av motväggar av gipsskivor.

Men idén om nischerna i väggen replikeras även genom att skapa allt med trä.

Advertisement

Glöm aldrig hörnen i vardagsrummet: vissa hyllor som är anordnade ad hoc kan ge plats för böcker, växter och mycket mer.

Och när det gäller modeller för dessa hörnhyllor finns det en uppsjö av valmöjligheter.

Advertisement

Vad skulle du sedan säga om moderna hyllor som hänger från ovan, förankrade i taket istället för att vila på marken?

Med träskivor fästa på väggen kan du skapa riktiga mönster, för unika bokhyllor.

Advertisement

Och med trä kan du gå helt loss med kreativiteten och även välja tredimensionella geometriska former som verkar komma ut ur väggarna.

Vilken typ av hyllor gillar du bäst?

Advertisement