Låt dig inte avskräckas av storleken på köket: även ett litet har plats för allt

av Hilda Maria Morgan

07 November 2022

Låt dig inte avskräckas av storleken på köket: även ett litet har plats för allt
Advertisement

Vem skulle inte vilja ha ett stort och rymligt kök, ett där man kan röra sig fritt, som är ljust och fullt av komfort? De är en verklighet som ofta är svår att förverkliga, samtidigt som det är lättare för oss att sträva efter att utnyttja allt tillgängligt utrymme, vilket kanske inte är mycket, för att få in allt vi behöver, inklusive vitvaror och möbler.

Med rätt idéer går det dock att tjäna in mycket komfort även när de tillgängliga kvadratmeterna inte är många. Från arrangemanget av möblerna till lösningar för att använda varje yta fullt ut, kan vi få mycket hjälp. Kolla in idéerna nedan.

En öppen planlösning är en av de första lösningarna att överväga: det har en rad för- och nackdelar som inte bör förbises, men det skapar verkligen mer utrymme för ett mindre kök, som annars skulle ha varit ett trångt och kvävande hörn, om det stängdes av med väggar.

Advertisement

Ibland är en öppen planlösning det enda alternativet, som i fall där kokvrån utvecklats nära en tröskel, trappa eller annat arkitektoniskt element som förhindrar isolering med väggar av något slag.

Genom att ha möbler på två av de tre eller fyra väggarna som finns tillgängliga kan du röra dig mycket friare i köket, då kan ena sidan ha vitvaror med möbler för att lagra allt, och den andra en bänkskiva som också fungerar som ett bord för att snabbt kunna äta.

När det gäller kombinationen av färger blir små utrymmen lättare att hantera om man använder ljusa nyanser, men det skadar aldrig att välja något element som skapar kontrast, som kanske ett designat golv eller en fondvägg av något slag.

Till exempel, om väggen längst bort mellan de två långsidorna i ett smalt kök inte har ett fönster, kan den användas som en fondvägg med mörk färg och så kan man montera några skenor eller små grunda hyllor på den.

Advertisement

Om utrymmet utvecklas vertikalt, bör man överväga att få möblerna att nå ända upp i taket, eventuellt med hjälp av en skjutstege för att kunna nå dem.

Moderna kök är teatern för öppna möbler och svävande hyllor på väggarna: de är vackra, de lättar upp och utökar utrymmet, men sedan är de också utmanande, eftersom de behöver dammas av mycket ofta. Du kan dock alltid skapa välordnade hyllor inuti skåp som sedan kan stängas, eller använda glasdörrar.

Advertisement

Om det finns utrymme på den sista väggen i en rad möbler, utrusta det med små hyllor för att kunna placera allt möjligt på den.

Fundera också på hur du får ut det mesta av utrymmet med lådor och skjutfack, som kan dras ut för att fylla dem och använda dem lättare. Det finns till och med lådor som är gjorda specifikt för hörnen i köket!

Advertisement

Slösa inte ens med en centimeters utrymme i väggenheterna: att använda extra krokar och hyllor är till stor hjälp.

Stänkskyddet bakom bänkskivorna kan även rymma hängande korgar från skenor som fungerar som extra lådor.

Advertisement

Och istället för golvlister kan den nedre delen av köksmöbeln förses med lådor där man kan placera bakformar och plåtar och vad man än skulle vilja.

Det kräver lite ansträngning, men det finns många lösningar att överväga!

Advertisement