Äppelskalens otroliga potential: alternativa fördelar och användningsområden

av Hilda Maria Morgan

31 December 2022

Äppelskalens otroliga potential: alternativa fördelar och användningsområden
Advertisement

Många känner inte till att äppelskal har många näringsegenskaper och ger lika många fördelar. De flesta av oss är ofta benägna att slänga skalet. Det är ett misstag, för det ska ätas, väl tvättat, som det är. Men alla gillar det inte. Och det är också sant att äpplen används på många andra sätt som du fortfarande behöver skala det för.

Så vad kan vi göra med skalen? Det vore synd att kasta bort dem, med tanke på de egenskaper de besitter. De innehåller näringsämnen som på olika sätt skyddar hjärt- och cirkulationssystemet och matsmältningssystemet och fördröjer åldrandet, de doftar gott och har en utmärkt smak.

Nedan visar vi dig därför några av de sätt som äppelskal kan användas på för att inte slösa bort deras potential.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • I köket: ett av sammanhangen för att utnyttja äppelskalens alla kvaliteter är utan tvekan köket. Du kan förbereda rätter och drycker av alla de slag som utmärkta såser, läckra kex, välsmakande chips, fantastisk gröt, varma och kalla teer med otroliga matsmältningsegenskaper och med en mycket trevlig smak. Och för dem som älskar det kan du göra en fantastisk äppelcidervinäger. Det senare utgör i sin tur, förutom att vara mycket lämpligt i köket, ett mycket använt medel för hemmet.
  • Som parfymörer: med tanke på deras utmärkta doft kan skalen också torkas och blandas med kryddnejlika och kanel för att göra utmärkta parfymörer för rum, garderober och lådor. Efter att ha torkat dem (med torkmaskin eller också helt enkelt i ugnen), blanda dem med övriga ingredienser och lägg blandningen i bomulls- eller organzapåsar som du hänger upp eller förvara där de behövs. Doften kommer att vara berusande.
  • För att gödsla växter: äppelskal kan till och med fungera som gödningsmedel. Vissa människor blandar dem med äggskal och bananskal till en mos för att lägga till direkt till jorden, men dessa rester fungerar ännu bättre när de lämnas att brytas ned i komposthögen.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Som en skönhetsprodukt: du kan dessutom dra nytta av dess fuktgivande och mjukgörande egenskaper genom att förbereda en lotion att applicera på ansiktet för att återfukta det. Koka skalen i en halv liter vatten, filtrera, kyl och sedan är din lotion redo att appliceras.
  • För att rengöra: äppelskal är också utmärkta för att ta bort smuts och fläckar från köksredskap av stål och aluminium. Koka det du behöver rengöra i vattnet tillsammans med skalen. Du kommer att se vilket result.

     

Vi vill påpeka att det, speciellt för användningsområden relaterade till matlagning och kroppsprodukter, är att rekommendera att du ser till att äpplena är ekologiska och inte behandlade med bekämpningsmedel och liknande produkter. Annars kan riskerna vara större än fördelarna.

Vilken användning skulle du vilja börja med?

Advertisement